LONDON

Velika Britanija ubrzano pokreće proizvodnju respiratora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Velika Britanija objavila je u petak da su inženjerske tvrtke izradile prototip respiratora koji bi trebao uskoro biti odobren za upotrebu u bolnicama i time olakšati liječenje oboljelih od koronavirusa.

Virus je do sada u Britaniji odnio 144 ljudska života a nedostaje respiratora koji mogu spasiti živote pacijentima s komplikacijama.

U zemlji sa 67 milijuna stanovnika 5.000 do 8.000 respiratora jednostavno nije dovoljno.

Britaniji prijeti "ogromna nestašica" respiratora koji će biti potrebni za liječenje kritično oboljelih od koronavirusa budući da zemlja nije dovoljno ulagala u opremu za intenzivnu njegu, objašnjava za Reuters neimenovani vodeći proizvođač.

S obzirom na akutnu nestašicu, vlada je zatražila od vodećih inženjerskih kompanija da preusmjere proizvodnju na te medicinske aparate.

„Više od šest tvrtki već je napravilo prototip kako bismo provjerili jesmo li zadovoljni kvalitetom“, rekao je ministar zdravstva Matt Hancock.

Dodao je kako se nada da će novi respiratori biti odobreni za upotrebu u bolnicama do kraja idućeg tjedna.

Izvor upućen u temu rekao je da će prototip biti gotovo idući tjedan a proizvodnja bi trebala započeti za četiri tjedna.

Britanske tvrtke oformile su tri tima koje vode zrakoplovna inženjerska tvrtka Meggitt, te proizvođači automobila McLaren i Nissan, kako bi se ubrzalo pokretanje proizvodnje.

Europski proizvođač zrakoplova Airbus ponudio im je 3D tehnologiju i pogone.

Od 19. ožujka u Britaniji je testiran 64.621 građanin a kod njih 3.269 potvrđena je prisutnost virusa, navodi Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter