ZAGREB

Novih 7,4 milijuna kuna OPG-ovima s potpomognutih područja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede u utorak je dodijelilo nova 124 ugovora temeljem kojih će ukupno 7,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava dobiti obiteljska poljoprivredna gospodarstava (OPG) s potpomognutih područja i s udjelom više od pet posto pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nove je ugovore uručila korisnicima iz Natječaja za financiranje projekata u 2019. godini prema Programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture, ruralnog razvoja, poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

Ukupna vrijednost novopotpisanih ugovora iznosi 7,4 milijuna kuna. Maksimalni iznos koji pojedini OPG može dobiti je 60.000 kuna, a svakom gospodarstvu će ovaj tjedan biti isplaćen cjelokupni iznos potpore, najavili su iz Ministarstva.

Prijavu na natječaj mogli su podnijeti OPG-ovi upisani u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine od 500 do 4.999 eura standardnog ekonomskog rezultata.

Projektne aktivnosti poljoprivrednika provest će se na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od pet posto pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu prema popisu stanovništva iz 2011. godine.

Tako će, po podacima Ministarstva, najviše novca biti isplaćeno u najmanje razvijenoj, prvoj skupini i to 3 milijuna kuna, drugoj skupini 2,22 milijuna kuna, trećoj 1,48 milijuna kuna, a četvrtoj skupini 0,72 milijuna kuna, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica Vučković ističe da se tim sredstvima pomaže smanjenju nezaposlenosti na tim specifičnim područjima, kao i socio-ekonomskom osnaživanju malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama. "Na taj način ih potičemo i podržavamo u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj, uključenje članova gospodarstva u rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i zaradu prihoda za dostojanstven život za ostanak na ruralnom području", naglasila je Vučković.

Iz Ministarstva najavljuju i da će, u skladu s Programom ruralnog razvoja u poljoprivredi, turizmu, prerađivačkom sektoru i šumarstvu za 2019. i 2020. godinu, Ministarstvo poljoprivrede će i u 2020. godini objaviti natječaj te sredstvima državnog proračuna Republike Hrvatske dati potporu malim OPG-ovima za održiv razvoj, povećanje obujma proizvodnje, modernizaciju i unaprjeđenje poslovanja te očuvanje radnih mjesta kao i stvaranje novih radnih mjesta na ruralnim područjima.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter