BERLIN

Njemačka i u 2019. s najvećim viškom tekućeg računa u svijetu - Ifo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka je u 2019., četvrtu godinu zaredom, bilježila najveći višak tekućeg računa platne bilance u svijetu, unatoč trgovinskim tenzijama, pokazuju procjene njemačkog Ifo instituta za ekonomska istraživanja.

U Ifou procjenjuju da je njemački višak tekućeg računa platne bilance, kao pokazatelj tokova roba, usluga i ulaganja, u 2019. iznosio oko 293 milijarde dolara, objavio je Reuters na temelju uvida u izvješće prije njegove objave.

Na drugom je mjestu prema izračunima njemačkog ekonomskog instituta Japan sa suficitom od 194 milijarde dolara.

Ekonomist Ifoa Christian Grimme rekao je da je njemački višak lani povećan za oko 16 milijardi eura, na približno 7,6 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Njemački izvoz ponovno je oštro povećan u drugoj polovini prošle godine temeljem snažnijeg izvoza u SAD zbog snažnije deprecijacije eura i povećanog izvoza u Ujedinjenu Kraljevinu gdje je potražnja donekle ojačala", rekao je Grimme.

"Uvoz je pak u drugom polugodištu vrlo slabo rastao, budući da je recesija u industrijskom sektoru značajno prigušila uvoz intermedijarne robe", dodaje.  

Agencija napominje da se njemački suficit najvećim dijelom može pripisati upravo činjenici da Njemačka daleko više izvozi robu i usluge no što ih uvozi.

Kancelarka Angela Merkel lani je rekla: "Ponosni smo na naše automobile, i to s razlogom". Dodala je ipak da su mnogi proizvedeni u Sjedinjenim Državama i izvezeni u Kinu.

Procjene instituta vjerojatno će ponovo pokrenuti val kritika na račun fiskalne politike vlade kancelarke Merkel, nagađa Reuters.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska komisija (EK) godinama pozivaju Njemačku da uloži dodatne napore u poticanje domaće potražnje i uvoza kako bi se ublažile globalne gospodarske neravnoteže i podupro rast u drugim zemljama.

I američki predsjednik Donald Trump još od početka mandata kritizira snažan njemački izvoz.

U EK-u su mišljenja da je višak tekućeg računa od šest posto dugoročno održiv kada se uzme u obzir veličina gospodarstva, navodi Reuters. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter