ATENA

I Grčka razmatra mogućnost dodatnog oporezivanja energetskih tvrtki

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Grčka će proučiti financije energetskih tvrtki i uvesti porez na izvanrednu dobit ostvarenu zahvaljujući rastu cijena energije, izjavio je u srijedu premijer Kyriakos Mitsotakis, pridruživši se talijanskom kolegi Mariju Draghiju koji je porez već uveo.

"Neću oklijevati, naša vlada neće oklijevati... predložiti zakon o uvođenju jednokratnog poreza na takvu dobit", rekao je Mitsotakis pred parlamentom. 

Vlada je regulatoru za energetiku naložila da analizira finacijske podatke velikih energetskih tvrtki od listopada prošle godine i utvrdi eventualnu izvanrednu dobit, naglasio je premijer, dodavši da bi prihod od novog poreza bio usmjeren u pomoć potrošačima s računima za energiju.

Europske cijene plina naglo su porasle prošle godine, dosegnuvši rekordne razine, potaknute valom potražnje koji je pokrenuo oporavak gospodarstva u pandemijskoj krizi.

U ovoj godini zadržale su se na visokoj razini, poduprte strahovanjima od poremećaja u opskrbi nakon napada Rusije, najvećeg europskog dobavljača, na Ukrajinu.

Europska komisija poručila je zemljama EU-a da novac za pomoć građanima i kompanijama mogu pribavljati oporezivanjem izvanredne dobiti energetskih tvrtki, zarađene na višim cijenama plina.

Italija je već uvela 10-postotni porez na izvanrednu dobit proizvođača i prodavača električne energije, prirodnog plina i naftnih derivata, procijenivši prihod na četiri milijarde eura.

Talijanske će energetske kompanije novi, izvanredni porez plaćati ako im je dobit u razdoblju od listopada 2021. do ožujka 2022. porasla pet milijuna eura ili više u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

Grčka je od prošle godine potrošila više od 2,5 milijardi eura na subvencioniranje računa za struju kućanstava, poduzeća i poljoprivrednika, a obavezala se osigurati i dodatnu 1,1 milijardu eura za subvencije i rabat na gorivo.

Grčka podmiruje oko 40 posto plinske potrošnje uvozom iz Rusije, a ostatak je osigurala ugovorima s Azerbajdžanom i Alžirom. Sama ne proizvodi plin, obustavivši istraživanje plina i nafte u proteklim godinama zbog niskih cijena nafte.

Premijer je danas signalizirao promjenu politike, rekavši da će njegova vlada ponovno pokrenuti istraživanja kod otoka Krete i u Jonskom moru.

"Naša je prva obveza... znati kakve potencijalne rezerve imamo i mogu li se iskoristiti", rekao je Mitsotakis, dodavši da će pojedinosti biti objavljene idućeg tjedna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter