PARIZ

Francuski guverner procjenjuje gubitke po koronakreditima na šest posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Krediti s državnim jamstvima koje su banke u Francuskoj odobrile kompanijama u koronakrizi mogli bi donijeti gubitke do šest posto ukupne vrijednosti, procijenio je guverner središnje banke.

Od početka koronakrize u 2020. godini banke su kompanijama odobrile više od 130 milijardi eura kredita uz državna jamstva, najviše u Europi.

Zaduženost kompanija time je poskočila na rekordnu razinu, iako u središnjoj banci ističu da su mnoge od njih uzele kredite preventive radi i nisu ni trošile posuđeni novac.

"Što se tiče naše trenutne procjene (gubitaka), navest ću raspon od 4,5 do šest posto ukupnih kredita s državnim jamstvima koji bi mogli donijeti gubitke", rekao je članovima odbora Senata za financije u srijedu guverner središnje banke Francois Villeroy de Galhau.

Država bi snosila 90 posto gubitaka a banke 10 posto, dodao je De Galhau.

Nagli rast duga francuskih kompanija zabrinuo je poslovne čelnike, ministarstvo financija i središnju banku, koji strahuju da će francuske kompanije iz krize izaći ozbiljno opterećenih bilanci, nesposobne ulagati u rast.

U ministarstvu financija i središnjoj banci procjenjuju da će kompanijama nakon krize trebati oko 20 milijardi eura svježeg kapitala.

Ministarstvo će idućih tjedana predstaviti program novih kredita s nižim prioritetom naplate i državnim jamstvima, koje bi banke trebale ponuditi kompanijama a ne bi se u bilancama knjižili kao dug. 

Program mora biti brzo osmišljen, ali važno je sročiti i dodatne planove potpore bilancama kompanija i uključiti u njih i menadžere za upravljanje imovinom i osiguravatelje, istaknuo je francuski guverner.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter