LONDON

Britanska vlada najavila nove mjere pomoći radnicima i kompanijama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanski ministar financija Rishi Sunak najavio je u četvrtak nove programe očuvanja radnih mjesta i pomoći kompanijama u otplati kredita koji bi trebali ublažiti posljedice koronakrize.

"Vlada će izravno poduprijeti plaće zaposlenih, pružajući tvrtkama koje se suočene s dugotrajnim padom potražnje mogućnost zadržavanja radnika na skraćenom radnom vremenu, umjesto da ih proglase tehnološkim viškom", rekao je Sunak u parlamentu.

"(Program) će podržati održiva radna mjesta, pri čemu će se voditi računa da radnici rade barem trećinu uobičajenog radnog vremena i da im poslodavac za taj rad isplaćuje normalnu plaću", pojasnio je.

"Vlada će potom zajedno s poslodavcima povećati plaće tih ljudi, pokrivajući dvije trećine plaće koju su izgubili skraćenjem radnog vremena", dodao je ministar financija, upozoravajući ipak da vlada neće moći spasiti svako radno mjesto.

Dosadašnji plan očuvanja radnih mjesta, koji je na vrhuncu krize u svibnju podupirao oko devet milijuna radnih mjesta, trebao bi biti ugašen u listopadu. Očekuje se da će stajati oko 50 milijardi funti (64 milijarde dolara).

Krajem srpnja program je podupirao oko pet milijuna radnih mjesta, prema podacima porezne uprave, a statistički ured objavio je danas da je početkom rujna program podupirao svakog osmog zaposlenog.

Država je poslodavcima prema tom programu isplaćivala 80 posto pune plaće zaposlenih, do 2500 funti mjesečno.

Više vremena za otplatu kredita

Sunak je kompanijama najavio i pomoć u otplati kredita koje su uzele u vrijeme koronakrize, produljivši razdoblje otplate sa šest na 10 godina.

Vlada je u koronakrizi usvojila program u sklopu kojeg je osigurala 100-postotno državno jamstvo za kredite malim poduzećima. Kredite u maksimalnom iznosu od 50 tisuća funti uzelo je 1,3 milijuna malih poduzeća.

"Da bismo tim poduzećima dali više vremena i veću fleksibilnost pri otplati zajmova, uvodimo Pay-as-you-Grow. To znači da se vrijeme otplate kredita može produljiti sa šest na 10 godina, a prosječna mjesečna rata više nego prepoloviti", obavijestio je Sunak parlament.

"Tvrtke u teškoćama mogu odlučiti da će plaćati samo kamate, a svi koji su se našli u stvarnim problemima mogu zatražiti obustavu otplate do šest mjeseci."

Niži PDV do proljeća

Vlada je odustala i od planiranog podizanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) kako bi pomogla hotelima, kafićima i restoranima, sektoru najteže pogođenom mjerama zatvaranja. 

"Da bismo podržali više od 150 tisuća poduzeća i pomogli zaštititi 2,4 milijuna radnih mjesta tijekom zime, najavljujem da odustajemo od planiranog povećanja i da ćemo zadržati nižu stopu PDV-a od pet posto do 31. ožujka sljedeće godine," rekao je ministar financija.

Stopa PDV-a za ugostiteljske usluge snižena je u srpnju s 20 na pet posto a trebala je ponovo biti podignuta 12. siječnja iduće godine.

Da je zabrinutost za gospodarstvo u koronakrizi opravdana pokazala je danas agencija Standard & Poor's, procijenivši da će britansko gospodarstvo ove godine pasti 9,7 posto a ne 8,1 posto kao što su procijenili u lipnju.

U 2021. aktivnosti bi trebale porasti gotovo osam posto, nešto snažnije no što je S&P prognozirao na početku ljeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter