LONDON

Britanija dobila regulatora za digitalne platforme

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanska vlada oformila je regulatora za digitalne tvrtke poput Facebooka i Googlea koji će u početnoj fazi ispitati može li se kodeksom poboljšati odnos snaga između digitalnih platformi i medijskih tvrtki.

Odjel za digitalna tržišta (DMU) u sklopu Uprave za zaštitu tržišnog natjecanja i tržišta osnovan je kako bi blokirao moguće pokušaje velikih tehnoloških tvrtki da zlorabe dominantnu poziciju na tržištu nakon što je regulator utvrdio da su postojeći propisi nedostatni.

Moć i doseg kompanija u sektoru visoke tehnologije rastu brže od sposobnosti vlada da ih kontroliraju, ističe Reuters.

Obrise zadaće razotkrilo je odmjeravanje snaga Facebooka i australske vlade u veljači oko plaćanja lokalnih vijesti. Kompanija je na najavu zakona kojim je vlada željela medijima osigurati jaču poziciju u pregovorima reagirao blokadom informativnih sadržaja, podsjeća Reuters.

Britanski tajnik za digitalne tvrtke Oliver Dowden izjavio je da je od novoosnovanog regulatora zatražio da ispita kako bi kodeks mogao urediti odnose platformi i kretora sadržaja, poput izdavača vijesti, kako bi bili što pošteniji i razumniji.

"Osnovan je Odjel za digitalna tržišta i zamolio sam ih da se krene s proučavanjem odnosa platformi i kreatora sadržaja, te platformi i digitalnih oglašivača", naveo je Dowden u priopćenju.

"To će utrti put razvoju novih digitalnih usluga i nižim cijenama, potrošačima pružiti veću mogućnost izbora i kontrolu nad njihovim podacima te poduprijeti vijesti koje su značajne za slobodu izražavanja i za naše demokratske vrijednosti", naglasio je vladin dužnosnik.

Odjel je osnovan nakon što je u prošloj godini CMA zaključio da Google ima jako veliku tržišnu ulogu u pretraživanju i oglašavanju putem rezultata pretraživanja, a Facebook značajnu tržišnu snagu u segmentu društvenih mreža i u digitalnom oglašavanju.

Odjel će se koordinirati s međunarodnim partnerima koji također pokušavaju regulirati tehnološke tvrtke, najavio je London.

Dowden će u travnju ugostiti ministre za digitalne tehnologije kako bi razgovarali o razmjeni informacija i o usklađivanju regulatornih pristupa toj problematici, priopćila je britanska vlada.

Novoosnovani odjel sada čeka zakon koji bi trebao precizno definirati njegove ovlasti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter