CANBERRA

Australija želi obuzdati tržišnu moć tehnoloških divova

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Australska vlada najavila je "pionirske" reforme na globalnoj razini kojima namjerava obuzdati tržišnu moć digitalnih divova, poput Facebooka i Googlea, i osigurati transparentniji odnos prema korisničkim podacima.

Reforme uključuju izmjene regulative fokusirane na tehnološke kompanije i osnivanje novog tijela koje će kontrolirati njihovo ponašanje, odnos prema potrošačima i poslovne s medijima, pokazuju vladini planovi, objavljeni u četvrtak.

Vlada će također analizirati zakone o zaštiti osobnih podataka s fokusom na Internet.

Planovi se baziraju na rezultatima dvogodišnje istrage o digitalnim platformama koju je provela Australska komisija za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača (ACCC).

Komisija je već podigla sudsku tužbu protiv Googlea, tvrdeći da namjerno netočno informira potrošače o podacima koje prikuplja.

Vlada se također sprema izdvojiti 26,9 milijuna australskih dolara (18,5 milijuna američkih dolara) za potrebe osnivanja tijela u sklopu ACCC-a koje će pratiti poslovanje digitalnih platformi i podnositi izvješća o rezultatima provjera.

"Želim da budemo zemlja-uzor na globalnoj razini kada je u pitanju odnos prema digitalnim platformama, platformama društvenih medija", kazao je premijer Scott Morrison novinarima u četvrtak u Melbourneu.

"Propisi koji su na snazi u stvarnom svijetu moraju vrijediti i u onom digitalnom", naglasio je Morrison.

Predsjedatelj ACCC-a Rod Sims istaknuo je da su "Google i Facebook izgradili gotovo neograničenu tržišnu moć, uz ogromne posljedice po potrošače kojima se valja pozabaviti".

"Ponosni smo što će Australija među prvima u svijetu definirati vrlo opsežan itinerar širokih reformi vezanih za digitalne platforme", poručio je Sims.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter