tko je u pravu?

I DZS tvrdi da pulska zračna luka bilježi porast prometa

| Autor: Hina
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Zračne luke u Hrvatskoj su u kolovozu ostvarile poraste putničkog prometa, osim zračne luke Rijeka koja je nastavila negativni trend iz ranijih mjeseci, a ukupno je u svima bilo 2,2 milijuna putnika ili 12,7 posto više nego u lanjskom kolovozu, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na razini prvih osam mjeseci, zračne luke su u 2024. zabilježile i veći porast prometa putnika, od 16,4 posto, sa njih ukupno 9,4 milijuna.

Osim porasta broja putnika, u zračnim lukama u kolovozu je bilo i 12,3 posto više operacija zrakoplova (polijetanja/slijetanja) nego u istom mjesecu prošle godine ili ukupno na svih devet luka nešto više od 20,7 tisuća tih operacija. U prvih osam mjeseci 2024. tih je operacija bilo gotovo 99 tisuća ili 12,4 posto više nego u istom razdoblju 2023. godine.

Porastao je i u kolovozu i u osam mjeseci ove godine i promet tereta u zračnim lukama, za 40,4 posto u kolovozu, na 932 tone, te za 20,7 posto u osam mjeseci, na nešto više od 7.250 tona.

I u kolovozu i u osam mjeseci najveći međunarodni putnički promet hrvatske zračne luke ostvarile su sa zračnim lukama Njemačke, dok ih u kolovozu slijede zračne luke Ujedinjene Kraljevine, Francuske, Italije, Poljske, Nizozemske, Austrije, Španjolske, Švedske i Irske, pri čemu je sa svima ostvaren i porast prometa putnika u odnosu na prošlu godinu.

Split s najviše putnika u kolovozu, Zagreb s najviše u prvih osam mjeseci

Zračna luka Split je i u kolovozu ove godine, kao i lani, uslužila najviše putnika, 723,7 tisuća ili sedam posto više nego u prošlogodišnjem kolovozu, a sličan postotak rasta ima i za prvih osam mjeseci sa 2,6 milijuna putnika, čime je na drugom mjestu, iza Zagreba.

Oko prometa putnika na zračnoj luci Split za prvih osam mjeseci iz DZS-a (Državnog zavoda za statistiku) napominju da su "podaci za razdoblje od 1. do 15. srpnja 2024. manje pouzdani zbog kibernetičkog napada na informatički sustav zračne luke Split".

Drugo mjesto prema broju putnika u kolovozu drži zračna luka Dubrovnik sa njih gotovo 529 tisuća, što je 19,5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. Za prvih osam mjeseci dubrovačka zračna luka upisala je pak porast broja putnika od 22 posto, sa njih ukupno nešto više od 2,1 milijun.

Zračna luka Zagreb treća je po broju putnika u kolovozu - bilo ih je gotovo 437 tisuća ili 14,5 posto više nego u istom mjesecu lani, dok je za prvih osam mjeseci na prvom mjestu sa 2,8 milijuna putnika ili 16,3 posto više nego u istim mjesecima prošle godine.

U kolovozu je slijedi zračna luka Zadar sa 332 tisuće putnika ili 13,4 posto više, dok ih je u osam mjeseci uslužila 1,2 milijuna ili 31 posto više, što je i među tri najveća porasta na toj razini (uz još one u lukama Osijek i Brač, ali na kojima je 'baza' manja).

Pulska zračna luka je u kolovozu još jedina imala putnika iznad sto tisuća, odnosno 120 tisuća, čime je lanjski kolovoz nadmašen za 18,2 posto više, dok ih je na razini osam mjeseci bilo 398,5 tisuća ili 22,5 posto više.

Zračna luka Rijeka je s 37,8 tisuća putnika na razini kolovoza u minusu od 6,5 posto, a njih 112 tisuća u osam mjeseci za 5 posto je manje nego lani u isto vrijeme.

Kroz zračnu luku Osijek u kolovozu 2024. je prošlo 13,2 posto više putnika ili 6 900, a u osam mjeseci njih 31,8 tisuća, što je 34,5 posto više nego u istom razdoblju 2023.

Čak 46,6 posto više putnika u kolovozu je ove godine nego u lanjskom uslužila zračna luka Brač odnosno njih 5 600, čime se broj putnika u osam mjeseci na toj luci povećao na nešto više od 16 tisuća ili za 32,3 posto u odnosu na osam mjeseci prošle godine.

Najmanja luka odnosno zračno pristanište Mali Lošinj u kolovozu je sa 576 putnika u blagom plusu od 0,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali je na razini osam mjeseci s oko 1 300 putnika u minusu od 3,4 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter