svjetska tržišta

Europske burze prate pad Wall Streeta

| Autor: Hina
Burza (Pexels)

Burza (Pexels)


Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno, a cijene su dionica blago pale, kao i jučer na Wall Streetu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto i na putu je tjednog gubitka.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,12 posto, na 8.227 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,08 posto, na 19.196 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 7.511 bodova.

Na europskim burzama vlada oprez, kao i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones oslabio 0,14 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,21, a Nasdaq indeks 0,05 posto.

Pad S&P 500 i Dow Jones indeksa s rekordnih razina uslijedio je nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u rujnu porasle 0,2 posto na mjesečnoj i 2,4 posto na godišnjoj razini.

Te su cijene, kao i temeljna stopa inflacije, koja je iznosila 3,3 posto, bile nešto veće nego što su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

To nije osobito utjecalo na očekivanja po pitanju kamatnih stopa američke središnje banke jer su već prije splasnule procjene o smanjenju kamata na idućoj sjednici Feda za 0,50 postotnih bodova.

Na tržištu se sada procjenjuje da postoji oko 80 posto izgleda da će Fed u studenome kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, a oko 20 posto da ih uopće neće mijenjati.

Jučer je objavljeno i da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao na 258 tisuća, više nego što se očekivalo.

„Ulagači su bili razapeti između podataka o većoj inflaciji nego što se očekivalo i većem nego što se očekivalo rastu nezaposlenosti. Prvi pokazuju da je inflacija i dalje povišena, a drugi da je situacija u gospodarstvu slabija nego što se mislilo”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Capital.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto i na putu je gubitaka u ovom tjednu od oko 2 posto.

Jutros je japanski Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju pale između 0,1 i 2,5 posto. U Hong Kongu se zbog praznika ne radi.

Na azijskim tržištima vlada oprez jer je splasnula euforija u vezi novih monetarnih i fiskalnih poticaja u Kini, koja je proteklih tjedana podržavala rast cijena dionica.

Zbog toga ulagače nije osobito ohrabrila ni odluka južnokorejske središnje banke o smanjenju kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova, na 3,25 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter