svjetska tržišta

Wall Street skliznuo s rekordnih razina

| Autor: Hina
Burza / Ilustracija (Reuters)

Burza / Ilustracija (Reuters)


Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina, nakon što su novi podaci pokazali da je inflacija u SAD-u u rujnu bila nešto veća nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0,14 posto, na 42.454 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 posto, na 5.780 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 18.282 boda.

Pad S&P 500 i Dow Jones indeksa s rekordnih razina uslijedio je nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u rujnu porasle 0,2 posto na mjesečnoj i 2,4 posto na godišnjoj razini.

Te su cijene, kao i temeljna stopa inflacije, koja je iznosila 3,3 posto, bile nešto veće nego što su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

To nije osobito utjecalo na očekivanja po pitanju kamatnih stopa američke središnje banke jer su već prije splasnule procjene o smanjenju kamata na idućoj sjednici Feda za 0,50 postotnih bodova.

Na tržištu se sada procjenjuje da postoji oko 80 posto izgleda da će Fed u studenome kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, a oko 20 posto da ih uopće neće mijenjati.

Jučer je objavljeno i da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao na 258 tisuća, više nego što se očekivalo.

„Ulagači su bili razapeti između podataka o većoj inflaciji nego što se očekivalo i većem nego što se očekivalo rastu nezaposlenosti. Prvi pokazuju da je inflacija i dalje povišena, a drugi da je situacija u gospodarstvu slabija nego što se mislilo”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Capital.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa samo su u tri jučer cijene dionica porasle, a najviše, 0,8 posto, u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

U petak će u fokusu ulagača biti poslovna izvješća nekoliko velikih banaka, s obzirom da počinje sezona objava kvartalnih rezultata banaka i kompanija, koja bi idućih tjedana mogla znatno utjecati na smjer tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 posto, na 8.237 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,23 posto, na 19.210 bodova, a pariški CAC 0,24 posto, na 7.541 bod.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter