Svjetska tržišta

Većina azijskih burzi prati pad Wall Streeta

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu pale jer se ulagači plaše eskalacije sukoba na Bliskom istoku, dok su u Hong Kongu snažno porasle zbog poticajnih gospodarskih mjera.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 1,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,7 posto.

Na kineskim se burzama i dalje ne radi zbog praznika, dok su u Hong Kongu cijene dionica skočile oko 6 posto jer na tržištu i dalje vlada euforija zbog novih monetarnih i fiskalnih poticaja, najvećih od pandemije, što bi trebalo potaknuti rast gospodarstva.

Najviše su jutros porasle cijene u građevinskom sektoru jer su kineske vlasti donijele i niz mjera za suzbijanje višegodišnje krize na nekretninskom tržištu.

Ostale azijske burze prate, pak, jučerašnji pad Wall Streeta, kada je Dow Jones indeks oslabio 0,4, S&P 500 oko 0,9, a Nasdaq indeks 1,5 posto.

Pad indeksa posljedica je opreza ulagača zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Iran je u utorak ispalio salvu balističkih projektila na Izrael kao odmazdu za izraelski pohod protiv teheranskih saveznika Hezbolaha u Libanonu, a Izrael je poručio da će odgovoriti Iranu.

Predsjednik SAD-a Joe Biden naredio je, pak, američkoj vojsci da pomogne Izraelu u obrani od iranskih napada i da obori rakete koje ciljaju na Izrael.

„Ako dođe do daljnje eskalacije sukoba, očekujem i nastavak slabosti tržišta jer jednostavno ne znamo dokle to može ići. Rizik je povećan. Tržište je dosad imalo dobru godinu i ulagači se plaše da će tržište ovisiti o tome što će se događati nekoliko idućih tjedana”, objašnjava Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 101,20 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 144,30 na 143,85 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1065 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1135 dolara.

Europska je valuta pod pritiskom od jučer, kada su podaci Eurostata pokazali da je inflacija u eurozoni u rujnu pala ispod ciljane razine Europske središnje banke (ECB) od 2 posto.

Zbog toga su ojačale špekulacije da bi čelnici ECB-a na sjednici u listopadu mogli dodatno smanjiti kamatne stope, već treći put ove godine, za 0,25 postotnih bodova.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom jer bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla narušiti isporuke 'crnog zlata'.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 1,52 posto, na 74,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,69 posto, na 71,05 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter