indeks slobodnih radnih mjesta

Potražnja za radnicima pala za 4,5 posto

| Autor: Hina
(Snimio Hrvoje Jelavić/Pixsell)

(Snimio Hrvoje Jelavić/Pixsell)


Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u rujnu je na godišnjoj razini pao za 4,5 posto, što je njegov najveći pad od travnja ove godine te drugi mjesec zaredom kako indeks pada, objavio je u srijedu Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

Međutim, istaknuto je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a, desezonirana vrijednost indeksa zabilježila je rast u odnosu na kolovoz za 2,3 posto, što je najveće mjesečno povećanje vrijednosti još od veljače.

Ipak, navode EIZ-ovi analitičari, kako je indeks na mjesečnoj razini padao i u srpnju i u kolovozu, treće tromjesečje je završilo u minusu od 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je u odnosu na drugo tromjesečje zabilježen pad od 0,6 posto.

"Sudeći prema prvih devet mjeseci ove godine, OVI indeks je u padu za 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. U odnosu na prethodnih devet mjeseci, situacija je nešto povoljnija jer desezonirani podaci upućuju na pad od 2,4 posto", napisali su stručnjaci EIZ-a.

Teleoperateri i radnici u proizvodnji s najvećim padom na ljestvici najtraženijih zanimanja

U odnosu na rujan prošle godine, zanimanja prodavača, konobara, skladištara i učitelja ostala su među najtraženijih pet zanimanja, ali su knjigovođe "istisnule" kuhare i zauzeli poziciju petog najtraženijeg zanimanja.

Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja imali su teleoperateri te radnici u proizvodnji, koji su sa 17. mjesta pali na 25., odnosno s 9. na 17. mjesto. Istovremeno, najveći skok na ljestvici imala su zanimanja farmaceuta i profesora, koji su s 29. mjesta godinu dana ranije skočili na 22. te u slučaju profesora s 33. na 26. najtraženije zanimanje u rujnu 2024.

Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za knjigovođe i prodavače, dok su najveći negativan doprinos imali učitelji i radnici u proizvodnji, navode iz EIZ-a.

Najveći negativan doprinos zabilježen je u oglasima u kojima se tražila niska kvalifikacija, uz pad potražnje za tri postotna boda, pri čemu su dominirali oglasi u kojima su se tražili skladištari, zidari i radnici u građevinarstvu. I oglasi sa srednjom kvalifikacijom imali su negativan doprinos, za 0,8 postotnih bodova, a jedino su oglasi u kojima se tražila visoka kvalifikacija imali pozitivan doprinos stopi rasta od 0,4 postotna boda, napisali su.

Pad broja oglasa u središnjoj Hrvatskoj i južnom Jadranu

Regije istočna Hrvatska i sjeverni Jadran u rujnu su ostvarile povećanje broja oglasa na godišnjoj razini, i to sjeverni Jadran za 0,9 posto te istočna Hrvatska za 5,3 posto. S druge strane, regija južni Jadran imala je pad od 1,5 posto, a središnja Hrvatska od 2,8 posto, što je zbog velikog broja oglasa dovelo do najvećeg negativnog doprinosa stopi rasta ukupnog broja oglasa od 1,7 postotnih bodova, navode EIZ-ovi analitičari, dodajući da je pad potražnje za učiteljima i radnicima u proizvodnji u najvećoj mjeri odgovoran za pad potražnje u središnjoj Hrvatskoj.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter