svjetska tržišta

Azijski burzovni indeksi u različitim smjerovima

| Autor: Hina
Burza (iStock)

Burza (iStock)


Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u utorak znatno porastao, dok su u Australiji cijene dionica pale, a promet je skroman jer se na mnogim tržištima zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,1 posto, nakon snažnog rasta prethodnih dana.

Jutros je japanski Nikkei indeks skočio oko 2 posto, nadoknadivši gotovo polovicu jučerašnjih gubitaka. U Australiji su, pak, cijene dionica pale 0,7 posto, dok se u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Kini zbog praznika ne radi.

Tako su u Australiji cijene dionica skliznule s rekordnih razina, dok se na Tokijskoj burzi posljednjih dana trguje nesigurno jer se ulagači plaše daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

A na Wall Streetu su jučer S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine. Dow Jones ojačao je 0,04 posto, dok je S&P 500 porastao 0,42, a Nasdaq indeks 0,38 posto.

U fokusu ulagača bio je govor predsjednika Feda Jeromea Powella na jednom skupu ekonomista u kojemu je poručio da nema potrebe da središnja banka žuri sa smanjenjem kamata.

Kazao je da očekuje smanjenje kamata do kraja godine za ukupno 0,50 postotnih bodova jer se situacija u gospodarstvu odvija kao što se očekivalo.

S obzirom da u SAD-u inflacija popušta, Fed je nedavno započeo ciklus popuštanja monetarne politike srezavši kamate za 0,50 postotnih bodova.

Tako agresivan rez izazvao je špekulacije na tržištu da će središnja banka i u studenome smanjiti kamate za 0,50 postotnih bodova, a u prosincu za daljnjih 0,25 bodova.

No, nakon Powellovih komentara te su špekulacije splasnule.

Unatoč tome, indeksi su jučer porasli, pa su zabilježili i znatne dobitke u cijelom rujnu.

Tako je S&P 500 u rujnu porastao peti mjesec zaredom, za 2 posto. U cijelom trećem tromjesečju skočio je, pak, 5,5 posto, dok je Dow Jones u tom razdoblju porastao više od 8, a Nasdaq indeks oko 2,5 posto.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla nakon Powellovih komentara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,40 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 142,45 na 144,30 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1135 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1167 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,13 posto, na 71,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,19 posto, na 68,30 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter