Svjetska tržišta

Kineske burze snažno porasle drugi dan zaredom, dolar oslabio

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na kineskim su burzama u srijedu cijene dionica snažno porasle drugi dan zaredom, zahvaljujući novim poticajnim gospodarskim mjerama, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najnižu razinu u godinu dana.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu oko 1 posto, pa je dosegnuo novu najvišu razinu u dvije i pol godine.

Pritom je japanski Nikkei indeks porastao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle između 1,7 i 2 posto. U Australiji i Južnoj Koreji indeksi stagniraju.

Nakon što su jučer skočile oko 4 posto, jutros su cijene dionica na kineskim burzama dodatno snažno porasle jer se ulagači nadaju da će nove monetarne i fiskalne mjere potaknuti rast gospodarstva.

Kako je rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva već dulje vrijeme sporiji nego što se očekivalo, u utorak su kineske vlasti uvele najsnažnije poticajne mjere od pandemije.

Tako su smanjile kratkoročne kamatne stope i stope izdvajanja obveznih rezervi banaka, što bi trebalo potaknuti kreditiranje i rast gospodarstva.

Uz to, najavile su da će olakšati uvjete za hipotekarne kredite i uvesti nove mjere kako bi suzbile dugotrajnu krizu na tržištu nekretnina.

I dok su kineski burzovni indeksi snažno porasli, na ostalim tržištima u regiji stagniraju jer nema vijesti koje bi znatnije potaknule ulagače.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala blizu najniže razine u godinu dana jer su zbog slabih pokazatelja iz američkog gospodarstva ojačale špekulacije da će američka središnja banka na idućoj sjednici dodatno srezati kamate za 0,5 postotnih bodova.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,30 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,90 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 143,50 na 143,35 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1190 dolara, blizu najviše razine u 13 mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1105 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon jučerašnjeg rasta. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,20 posto, na 75,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,32 posto, na 71,30 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter