njemačka

Slabljenje gospodarstva smanjuje i potražnju za kvalificiranom radnom snagom

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Kronični nedostatak kvalificiranih radnika u Njemačkoj neznatno se smanjio posljednjih mjeseci jer kompanije zbog slabosti gospodarstva manje zapošljavaju, pokazalo je novo ifo-vo istraživanje, objavljeno u srijedu.

Manje od 34 posto kompanija je izvijestilo je da pronalaze premalo kvalificiranih radnika, u odnosu na 35 posto u travnju, pokazalo je istraživanje ifo instituta.

"Slabljenje gospodarstva trenutačno također smanjuje potražnju za kvalificiranom radnom snagom", rekao je Klaus Wohlrabe iz tog instituta.

U industriji je svaka četvrta tvrtka prijavila teškoće u pronalaženju kadrova, kao i sektoru maloprodaje i građevinarstva. Pružateljima usluga više ne nedostaje radne snage, a u logistici skoro dvije trećine kompanija traži odgovarajuće kandidate.

Agencije za privremeno zapošljavanje, pravni i porezni savjetnici i revizori redom su izvijestili o sličnim izazovima u nalaženju kvalificiranih zaposlenika.

Njemačko gospodarstvo slabi, pa je u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) pao za 0,1 posto na kvartalnoj razini.

U srpnju je, pak, broj nezaposlenih porastao na 2,8 milijuna, dok je broj slobodnih radnih mjesta pao na 703.000.

No Wohlrabe upozorava da se zbog demografskih promjena i starenja stanovništva u Njemačkoj udio radno sposobnog stanovništva smanjuje, pa će nedostatak kvalificiranih radnika biti trajan i u budućnosti opet jačati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter