SVJETSKA TRŽIŠTA

Oprez na Wall Streetu uoči podatka o zaposlenosti

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


U opreznom trgovanju na Wall Streetu uoči ključnog podatka o zaposlenosti u SAD-u, S&P 500 i Nasdaq indeks blago su pali s rekordnih razina dosegnutih dan ranije, dok je Dow Jones ojačao.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 78,84 boda ili 0,2 posto, na 38.886 bodova, dok je S&P 500 indeks oslabio 0,02 posto, na 5.352 boda, a Nasdaq za 0,09 posto, na 17.173 boda. Potonja dva dosegnula su tijekom trgovanja nove rekordne razine, no potom su promijenila smjer ponajprije zbog pada cijena u tehnološkom sektoru.

Cijena dionice Nvidije pala je 1,1 posto, te je ta kompanija za proizvodnju čipova ponovno po tržišnoj kapitalizaciji na trećem mjestu u svijetu, nakon što je nakratko izbila na drugo mjesto, prije Applea.

Investitori su oprezni uoči objave podatka ključnog podatka o broju zaposlenih u američkom gospodarstvu u svibnju. Podaci o industrijskoj aktivnosti, ADP izvješće o zaposlenosti, kao i jučerašnji podaci o tjednoj nezaposlenosti ukazali su da tržište rada slabi, što bi moglo nagnati Fed da u rujnu počne snižavati kamatne stope. Europska središnja banka u četvrtak je snizila kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda po prvi put od 2019.

"Tržište pauzira prije podatka o zaposlenosti. Nije to neuobičajeno, dan ranije indeksi su dosegnuli rekordne razine i danas ljudi zauzimaju pozicije na kojima žele biti prije objave tog ključnog podatka", tumači Bill Strazzullo, strateg u investicijskom društvu Bell Curve Trading iz Bostona.

Trgovci procjenjuju šanse da Fed u rujnu snizi kamatne stope na 68 posto, a u cijenu imovine uračunavaju rezanje kamatnih stopa u dva navrata do kraja godine.

Na europskim burzama paneuropski STOXX 600 indeks u četvrtak je dosegnuo rekordnih 524,68 bodova, nakon što je ECB snizio kamatnu stopu. Istodobno, frankfurtski DAX porastao je 0,41 posto, na 18.652 boda, londonski Ftse za 0,47 posto, na 8.285 bodova, a pariški CAC za 0,42 posto, na 8.040 boda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter