SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze korigirane naniže s rekordne razine

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Nakon što su dosegli rekordne razine, na europskim burzama u petak prijepodne glavni dionički indeksi korigirani su naniže, dan nakon što je Europska središnja banka (ECB) snizila kamatne stope, a fokus investitora sada se usmjerava na podatke o zaposlenosti u SAD-u koji bi mogli dati smjernice o odlukama Feda u vezi kamatnih stopa.

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko 10,00 sati u minusu 0,06 posto, nakon što je dan ranije dosegnuo rekrodnu razinu. Unatoč tome, na putu je prvog tjednog dobitka nakon tri tjedna pada.

Istodobno, londonski Ftse indeks u minusu je 0,3 posto, na 8.260 bodova, frankfurtski DAX za 0,37 posto, na 18.582 boda, a pariški CAC za 0,33 posto, na 8.013 bodova.

ECB je u četvrtak snizio ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na 3,75 posto, po prvi put popustivši monetarnu politiku od 2019. godine, čime se ECB pridružio potezima kanadske, švedske i švicarske središnje banke. No, monetarni zakonodavci nisu ponudili jasne smjernice što dalje nakon četvrtka, pa su tržišni sudionici ponešto umanjili svoja očekivanja o daljnjem rezanju kamatnih stopa do kraja godine. Podsjetimo, smanjivanje kamatnih stopa čini ulaganje u dionce atraktivnijim zbog višeg prinosa koji nude.

Investitori se sada okreću SAD-u, u očekivanju podatka o zaposlenosti u svibnju, koji bi mogao signalizirati popuštanje potražnje na tržištu rada te pojačati očekivanja o tome da će Fed u rujnu također početi snižavati kamatne stope.

Najviše su na dobitku tehnološke dionice, koje su u prosjeku ojačale 0,2 posto, dok su najviše pale cijene dionica u nekretninskom sektoru, za 3,2 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks spustio se 0,05 posto, na 38.683 boda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter