svjetska tržišta

Rast europskih burzi uoči sutrašnjeg zasjedanja ECB-a

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na europskim burzama u srijedu prijepodne vlada pozitivno raspoloženje, pod utjecajem ojačanih očekivanja da će Fed u rujnu sniziti kamatne stope nakon što su objavljeni slabi podaci s američkog tržišta rada, kao i očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) sutra sniziti kamatne stope u eurozoni.

Paneuropski STOXX 600 bio je oko 10,00 sati u plusu 0,5 posto, oporavivši se od jučerašnjeg gubitka. Svi glavni europski sektorski indeksi bilježe rast, predvođeni rastom maloprodajnog sektora od 1,7 posto, pošto je dionica Inditexa, vlasnika Zare, poskupjela 4,7 posto na krilima boljih od očekivanih podataka o prodaji u prvom tromjesečju.

Istodobno, frankfurtski DAX na dobitku je 0,59 posto, na 18.515 bodova, londonski Ftse indeks za 0,29 posto, na 8.255 bodova, a pariški CAC za 0,52 posto, na 7.979 bodova.

Zahvaljujući dionici Indetexa, španjolski burzovni indeks IBEX nadmašio je rastom burze u regiji, porastavši za 0,76 posto.

Na Wall Streetu su dan ranije najvažniji indeksi blago porasli, a i na azijskim burzama je većina regionalnih indeksa bila u plusu, nakon što su podaci pokazali da je broj otvorenih radnih mjesta u SAD-u smanjen u travnju, signalizirajući slabost na tržištu rada. To je učvrstilo uvjerenje investitora da će Fed u rujnu početi sa ciklusom popuštanja monetarne politike.

U međuvremenu, fokus ulagača je na odluci ECB-a o ključnoj kamatnoj stopi u četvrtak, a očekuje se smanjenje troškova zaduživanja za 25 baznih bodova, sa sadašnje rekordne razine od 4 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao je u srijedu 0,89 posto, na 38.490 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter