svjetska tržišta

Europski ulagači oprezni, indeksi stagniraju

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno, indeksi stagniraju, a obujam trgovanja je manji nego inače jer se zbog praznika u SAD-u i Britaniji ne radi.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

Pritom je frankfurtski DAX ojačao 0,04 posto, na 18.699 bodova, dok je pariški CAC oslabio 0,02 posto, na 8.090 bodova.

Ulagači su oprezni jer će ovoga tjedna biti objavljeni makroekonomski podaci koji bi mogli utjecati na smjer tržišta.

Tako će u utorak biti objavljena izvješća o bruto domaćem proizvodu (BDP) u eurozoni, a u petak o inflaciji u tom bloku.

A na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je prošloga tjedna pao oko 1,5 posto.

Jutros je japanski Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji porasle između 0,8 i 1,3 posto.

Rast cijena dionica uglavnom se zahvaljuje korekciji nakon prošlotjednog pada, a obujam trgovanja je manji nego inače zbog praznika u SAD-u i Britaniji.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna novo izvješće o inflaciji u SAD-u, a ulagači se nadaju popuštanju inflacijskih pritisaka.

U petak će biti objavljeni i podaci o inflaciji u eurozoni, a premda se očekuje blagi rast inflacije na 2,5 posto, na tržištu se vjeruje da će idućega tjedna Europska središnja banka smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 3,75 posto.

Procjenjuje se, također, da bi idućega tjedna kamate mogla smanjiti i kanadska središnja banka.

No, od američke središnje banke ne očekuju se rezovi do jeseni.

Unatoč tome, ulagači će pažljivo pratiti izjave niza dužnosnika Feda, koji će ovoga tjedna komentirati gospodarsku situaciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter