PARIZ

Francuski stočni fond prepreka klimatskim ciljevima - revizori

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuski stočni fond trebao bi se smanjiti kako bi se stvorili uvjeti za ispunjenje klimatskih ciljeva, upozorio je revizorskih sud.

Stočarstvo je važan dio francuske poljoprivrede, s gotovo trećinom udjela u poljoprivrednom zemljištu, a sa 4,3 milijarde eura državne pomoći godišnje i najizdašnije subvencionirana poljoprivredna djelatnost, konstatiraju revizori u izvješću objavljenom u utorak.

Francuska je nakon Njemačke najveći proizvođač mlijeka u Europskoj uniji i vodeći proizvođač govedine, podsjeća agencija Dpa.

Revizori istodobno upozoravaju da stočarstvo ispušta 11,8 posto stakleničkih plinova, što je ekvivalentno emisijama iz stambenih zgrada predlažući smanjenje stočnog fonda kako bi se stvorili uvjeti za ostvarivanje francuskih klimatskih ciljeva.

Smanjenje stočnog fonda moglo bi se povezati i s prehrambenim potrebama stanovništva, dodaju.

Trenutni planovi ministarstva poljoprivrede ne spominju smanjenje i predviđaju tek mjere poput većih površina za ispašu, koje ne bi smanjile emisije ako bi se broj grla stoke povećao.

Sud je vladi savjetovao da odredi jasne prioritete za subvencije kako bi stočarstvo bilo učinkovito i održivo i da podrži okretanje poljoprivrednih gospodarstava bez ekonomski održive perspektive i bez socioekološke vrijednosti drugim djelatnostima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter