RIM

Talijanski ITA Airways zaključio 2022. s gubitkom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Talijanski avioprijevoznik ITA Airways, nasljednik Al Italije, izvijestio je u srijedu da je u 2022. godini poslovao s neto gubitkom od 486 milijuna eura, ističući više troškove goriva i slabe prve mjesece koji su zasjenili oporavak prihoda.

Prihod im je lani poskočio na 1,58 milijardi eura, sa samo 90 milijuna eura u 2021.

Tržište je u prvim lanjskim mjesecima još bilo slabo zbog pandemije, istaknuli su u ITA-i, izdvojivši i više troškove goriva zbog rata u Ukrajini i nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva. 

U ovoj godini kompanija očekuje veći prihod budući da je povećao broj odredišta i proširio flotu. U 2022. prevezli su nešto više od 10 milijuna putnika na oko 97.000 letova.

Kompanija je trenutno u vlasništvu talijanske države koja već mjesecima pregovara s njemačkom Lufthansom o preuzimanju udjela. Nakon potpisivanja pisma namjere krajem siječnja, pregovarači su blizu sporazuma, izvijestili su u srijedu listovi La Republica i Corriere della Sera.

Ugovor bi mogao biti potpisan u sljedećih nekoliko dana, pišu mediji, dodajući da bi Lufthansa u početnoj fazi preuzela nešto više od 40 posto ITA-inig dionica i kasnije povećala udio kako bi osigurala kontrolu nad talijanskom tvrtkom.

Lufthansa očekuje dobre izglede na talijanskom tržištu, a talijanska e vlada nada da će sporazum ublažiti neizvjesnost u poslovanju i osigurati modernizaciju zračnih luka u Rimu i Milanu.

Nakon potpisivanja ugovora transakciju moraju odobriti nadležni regulatori za tržišno natjecanje. Prema medijskim napisima, ako dobije zeleno svjetlo, Lufthansa bi mogla zaključiti djelomično preuzimanje ITA-e na ljeto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter