ZBOG RASTA CIJENA ENERGENATA I INFLACIJE

Plenković danas predstavlja novi paket Vladinih mjera

| Autor: Glas Istre
Andrej Plenković (Snimio Danilo Memedovića)

Andrej Plenković (Snimio Danilo Memedovića)


Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas će na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstaviti novi paket Vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata. No premijer je najprije mjere predstavio predstavnicima Zajednice gradova, javlja N1.

Zaprešićki gradonačelnik Željko Turk je nakon sastanka s premijerom rekao da je paket mjera pomoći vrijedan gotovo 1,7 milijardi eura.

"Ono što je najbitnije za regionalnu upravu i samoupravu su cijene energenata, koje su najveći trošak naših proračuna. Te mjere ostaju i dalje. Cijena električne energije ostaje i za idućih šest mjeseci, a cijene plina i ostalih segmenata ostaju do kraja godine", poručio je Željko Turk ispred predstavnika županija, općina i gradova.

Turk je dodao kako oko poreza na dohodak nije bilo riječi te da lokalnoj upravi i samoupravi odgovara "da paket mjera ide, a da se ne zadire u njihov temeljni izvor prihoda tj. porez na dohodak".

Podsjetimo, od 1. travnja na snagu će stupiti nove Vladine mjere koje bi građanima i gospodarstvu trebale pomoći prevladati krizu prouzročenu poremećajima na tržištu koji su doveli do niza poskupljenja u posljednjih godinu dana – prvo zbog pandemije, a onda i rata u Ukrajini.

"Kao i svaki paket mjera dosad, bit će sveobuhvatan, snažan, pravovremen. Pomoći će onako kako baš treba svima koji su ugroženi u bilo kojoj situaciji. Pomoći će građanima i gospodarstvu i mislim da smo s takvom politikom dosad zadržali socijalnu koheziju, spriječili socijalnu frakturu u društvu koja je najveći izazov svih vlada u kontekstu globalne krize koja je od covidaa pa do ruske agresije na Ukrajinu i svih njenih posljedica na energetske, prehrambene, inflatorne pritiske. Vrlo je važan olitički tjedan pred nama", istaknuo je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade prošloga tjedna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter