BRUXELLES

Fond za pravednu tranziciju neće podržavati plinske projekte

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novi Fond za pravednu tranziciju koji će podupirati prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije neće financirati plinske projekte, odlučila je Europska unija.

Plin emitira gotovo 50 posto manje CO2 od ugljena prilikom sagorijevanja u termoelektranama, ali povezan je s istjecanjem metana, koji je snažan staklenički plin.

Veleposlanici 27 država članica podržali su u srijedu dogovor, koji su prošli tjedan postigle vlade EU-a i Europski parlament.

Po dogovoru, Fond za pravednu tranziciju ne može se koristiti za potpore ulaganjima povezanim s fosilnim gorivima, uključujući prirodni plin.

Fond neće podupirati ni ulaganja u nuklearnu energiju.

Neke države članice i europski zastupnici tražili su da se dopusti potpore za plin.

Zastupnici kažu da je konačno rješenje kompromis. Dogovoreno je, naime, da će plinski projekti moći dobiti manji iznos potpora pod određenim uvjetima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Fond za pravednu tranziciju namijenjen je regijama koje ovise o fosilnim gorivima kao što su ugljen i treset. Poljska, Njemačka i Rumunjska bit će najveći korisnici tih sredstava.

Fond za pravednu tranziciju vrijedan je 17,5 milijardi eura. Tim novcem želi se privući privatna ulaganja u zelene industrije i prekvalifikaciju radnika iz sektora koji jako zagađuju okoliš.

Novac za fond osigurat će se iz višegodišnjeg proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. i plana za oporavak od koronakrize Next Generation EU.

„Ne možemo provesti Europski zeleni plan a da ne ublažimo posljedice za one koji će biti najviše pogođeni dekarbonizacijom gospodarstva”, rekao je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier, referirajući se na plan EU-a da do 2050. bude klimatski neutralan.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter