OKRALE 89-GODIŠNJAKINJU U NJEZINOM STANU U PULI

POTRAGA ZA PREVARANTICAMA: Puljanki ponudile masažu pa joj ukrale 1.600 kuna

| Autor: Marica KOŠTA
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Na vratima stana 89-godišnjakinje u Tentorovoj ulici, nedaleko od Monte Zara, u utorak su se oko 11 sati pojavile dvije žene srednje dobi i ponudile joj masažu. Puljanka ih je naivno pustila u stan, a nakon što su žene otišle primijetila je da joj iz novčanika nedostaje 1600 kuna

Unatoč stalnim upozorenjima policije još je jedna vremešna Puljanka ovih dana prevarena u svom domu. Na vratima stana 89-godišnjakinje u Tentorovoj ulici, nedaleko od Monte Zara, u utorak su se oko 11 sati pojavile dvije žene srednje dobi i ponudile joj masažu.

Puljanka ih je naivno pustila u stan, a nakon što su žene otišle primijetila je da joj iz novčanika nedostaje 1.600 kuna.

Policija traga za dvije nepoznate žene te ponovno upozorava građane da paze koga puštaju u svoj dom budući da su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali.

Iskorištavanje povjerenja

Osim toga, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, prilikom čega lopovi i prevaranti iskorištavaju njihovo povjerenje i kradu im novac i predmete veće vrijednosti.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju kao policajci, stručnjaci (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlašteni akviziteri, ili inspektori, dostavljači pošiljki, inkasatori, porezni inspektori, trgovci ili vlasnici nekretnina ili pokretnina, pripadnici neke vjerske zajednice… Na taj način dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja.

Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji glume invalide ili pak uvjeravaju ljude da su žrtve materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično…

Zaštita od prijevara

Da bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara policija savjetuje građanima da kod nenajavljenih posjeta ne otvaraju vrata dok ne provjere tko je posjetitelj i što želi. Ukoliko se osobe predstavljaju kao djelatnici nekih tvrtke potrebno je od njih zatražiti službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice. Građanima se preporučuje da vjerodostojnost posjetitelja provjere bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca.

- Ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti, budite sumnjičavi. Ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede, dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama, savjetuju iz Policijske uprave istarske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter