SLUČAJ AXEL EISER

DIESELGATE: Vrhovni sud odbio zahtjev Sjedinjenih Država. Pulski zatvorenik je na slobodi, ali ostavio je 700.000 kuna

| Autor: Doria MOHOROVIĆ, Marcello ROSANDA
Alex Eiser

Alex Eiser


Vrhovni sud Republike Hrvatske pravomoćno je odbio zahtjev Sjedinjenih Američkih Država za izručenjem Axela Josefa Eisera, bivšeg direktora VW-a i Audija, osumnjičenog u aferi Deiselgate, potvrdio nam je pulski odvjetnik Matija Miloš. Time je pravomoćno okončan postupak koji se vodio protiv Eisera koji je lanjskog lipnja uhićen na hrvatsko-slovenskoj granici i pritvoren u Puli.

- Vrhovni sud je prihvatio našu žalbu i odbio zamolbu SAD-a za izručenjem. Razlog tome je vrlo jednostavan. Naime, moj branjenik se više ne nalazi na teritoriju Hrvatske. Prvi osnovni preduvjet da bi izručenje bilo moguće je dostupnost pravosuđu, a gospodin Eiser nije više pod kontrolom hrvatskog pravosuđa, kaže Miloš koji uz kolegu Stefana Đokića zastupa Eisera.

Podsjetimo, skandalozna međunarodna afera Dieselgate, koja je 2015. otkrivena u SAD-u, prije nepunih deset mjeseci stigla je i do Pule kada je optuženi bivši direktor Audija Axel Eiser priveden u pulski istražni zatvor gdje je proveo mjesec dana. Iz pritvora je izišao uz jamčevinu u iznosu od 700 tisuća kuna. Pritom je morao ostati u Puli i javljati se u policijsku stanicu dva puta tjedno. No, nakon plaćanja jamstva i pristanka na uvjete izlaska na slobodu, Eiser je tek kraće vrijeme boravio u Puli, a zatim na neutvrđeni način otišao u Njemačku, na slobodu.

Valja podsjetiti, u lipnju je prilikom ulaska u Hrvatsku uhićen jedan od četvorice Audijevih menadžera za kojima su američke vlasti raspisale tjeralice pod sumnjom da su falsificirali testove ispušnih plinova. Bio je to 59-godišnji Eiser, koji je između 2009. i 2013. bio voditelj razvojnog odjela za dizel motore u Audiju i odgovoran za projekt "Clean Diesel". Bivši je direktor Audija uhićen nakon što se kamperom, zajedno sa suprugom, uputio u Hrvatsku na godišnji odmor. Graničnim se policajcima prilikom rutinske kontrole na ekranu pojavila tjeralica koju je za njim raspisao sud SAD-a.

Policijska uprava istarska potvrdila nam je da se Eiser nije javljao u pulsku policijsku stanicu. "Utvrđeno je da je njemački državljanin u listopadu prekršio izrečenu mjeru obveze javljanja policijskoj postaji, u svezi čega je policija 27. listopada obavijestila nadležni Županijski sud radi poduzimanja daljnjih mjera."

Odlaskom iz Hrvatske Eiser si je osigurao slobodu i izbjegao potencijalno izručenje SAD-u. No njegov bivši kolega nije bio te sreće. Prema Business Insideru, bivši šef VW-ovog ureda za inženjerstvo i okoliš u SAD-u Oliver Schmidt također je uhićen tijekom odmora, ali u SAD-u. Američki su sudovi Schmidta optužili i osudili na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od 400.000 američkih dolara.

Sukladno zakonu o kaznenom postupku, u slučaju da se okrivljenik ne pridržava mjera koje su mu određene, iznos jamstva uplaćuje se u korist državnog proračuna. Hrvatska je tako, čini se, "zaradila" 700 tisuća kuna za nekoliko noćenja. U cijeloj je priči sasvim sigurno da se Eiser neće više vraćati u Hrvatsku.

Presudom Vrhovnog suda ovaj je pravosudni slučaj doživio svoj epilog, bar što se tiče Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter