opasnost na cesti

U Puli i Labinu zatečeni pijani za volanom. Rekorder je pak iz Lazarići - prije podneva napuhao preko dva promila

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (PU istarska)

Ilustracija (PU istarska)


Prometna policija je 25. listopada oko 20 sati na kolniku Ceste prekomorskih brigada zaustavila i kontrolirala automobil, pulskih registracijskih oznaka, kojim je pod utjecajem alkohola od 1.82 promila upravljao 43-godišnjak. Muškarcu je određen smještaj u posebnim prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.320 eura i zabrana upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od šest mjeseci.

Labinska policija je pak zabilježila dva slučaja u kojima su nesavjesni vozači sjeli za upravljače pod jakim utjecajem alkohola. Prvo je 26. listopada oko 00.50 sati u Ulici Zelenice u automobilu, pulskih registracijskih oznaka, zatečen i kontroliran 34-godišnjak pod utjecajem alkohola od 2.48 promila koji je sankcioniran novčanom kaznom u iznosu od 1.320 eura i zabrana upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od šest mjeseci, da bi 27. listopada oko 11.40 sati u mjestu Lazarići u općini Kršan policijski službenici za upravljačem automobila, pulskih registracijskih oznaka, zatekli 61-godišnjaka pod utjecajem alkohola od 2.48 promila.

Vozaču je određen smještaj u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te mu je izrečena  novčana kazna u iznosu od 1.320 eura i zabrana upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Na opasnosti od vožnje pod utjecajem alkohola policija neprestano upozorava. Već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa,  umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite - koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter