zaradili "paprene" kazne

Ovaj vikend pet prometnih nesreća u Istri. Vozači vozili bez vozačke, pijani i kroz crveno

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (PU istarska)

Ilustracija (PU istarska)


Porečka je policija 5. listopada oko 20,15 sati u Ulici Matije Vlašića u Poreču zaustavila moped pulske registracijske oznake kojim je prije stjecaja prava na upravljanje vozilom i pod utjecajem alkohola od 1.71 promila upravljao 31-godišnji državljanin Kosova. Muškarac je uhićen te mu je nadležni sud odredio novčanu kaznu u iznosu od 2000 eura.

Već idućeg dana, 6. listopada oko 1,30 sati u Vukovarskoj ulici u Poreču, policija je zaustavila automobil pulskih registracijskih oznaka kojim je pod utjecajem alkohola od 1,48 promila upravljao 32-godišnji bosanskohercegovački državljanin, a koji je prethodno prošao na crveno svjetlo na semaforu. Vozač je isključen iz prometa te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima.

Unatoč izrečenoj zabrani, nakon manje od sat vremena, policijski službenici su ponovno u ulici Tina Ujevića zatekli 32-godišnjaka za upravljačem te su ga uhitili i smjestili u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama nadležni sud izrekao mu je novčanu kaznu u iznosu od 1.980 eura i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije.

Umaška je policija 6. listopada oko 19,25 sati na naplatnoj postaji Umag autoceste A9 zaustavila automobil, bosanskohercegovačke registracijske oznake kojim je upravljao 33-godišnjak. Utvrđeno je da vozač upravlja automobilom prije stjecanja prava na upravljanje. Isključen je iz prometa te je protiv njega pokrenut prekršajni postupak. Također kontrolom je utvrđeno da njegova suvozačica, 24-godišnja bosanskohercegovačka državljanka ima kod sebe sedam grama marihuane te joj je izdan obvezni prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o zlouporabi droga.

Pulska policija je 06. listopada nešto iza ponoći za upravljačem automobila pulskih registracijskih oznaka zatekla 27-godišnjeg bosanskohercegovačkog državljanina. On se automobilom kretao iz smjera Vodnjana prema Puli, a prilikom mimoilaženja s drugim automobilom propustio je prijeći s dugih na kratka svjetla, čime je zaslijepio vozača te je zaustavljen.

Izvršenom kontrolom utvrđeno je kako mladić upravlja vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje vozilom te pod utjecajem alkohola 1.25 promila, pritom prevozeći dvije maloljetne osobe. Zbog počinjenih prekršaja vozač je uhićen, a protiv njega će se pokrenuti  prekršajni postupak na nadležnom sudu.

Tijekom proteklog vikenda je na području PU istarske evidentirano pet prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i tri prometne nesreće s materijalnom štetom.

U prometnim nesrećama jedna je osoba teško, a jedna lakše ozlijeđena. Alkohol je evidentiran u jednoj prometnoj nesreći.

Utvrđeno je 184 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina - 56 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa - 24 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola - 10 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje - 10 prekršaja
  • neregistrirano i tehnički nepregledano vozilo - 5 prekršaja
  • prije stjecanja prava na upravljanje - 5 prekršaja
  • ostali prekršaji - 74 prekršaja

Tijekom vikenda kontrolirano je 199 vozila i vozača. Iz prometa je isključeno 16 vozača i pet vozila.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter