burno na istarskim prometnicama 

U Puli i Rovinju skrivili prometne nesreće pod utjecajem alkohola. Jedan automobil se i zapalio

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (PU istarska)

Ilustracija (PU istarska)


Prometna policija je jučer oko 17.15 sati u Ulici Stoja u Puli zabilježila prometnu nesreću koju je uzrokovao 43-godišnji vozač pod utjecajem alkohola od 1.98 promila. Muškarac je upravljao automobilom pulskih registracijskih oznaka te dolaskom na T-raskrižje započeo skretati udesno, a da skretanje nije obavio desnom prometnom trakom, već je uslijed utjecaja alkohola skrenuo ulijevo i prednjim dijelom naletio na automobil pulske registracijske oznake kojim je u suprotnom smjeru upravljala 34-godišnjakinja. U nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba.

Vozač je zbog bojazni da će nastaviti s činjenjem prekršaja smješten u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te se protiv njega pokreće prekršajni postupak. 

Rovinjska policija je pak noćas oko 1.15 sati zaprimila dojavu kako je nakon prometne nesreće došlo do zapaljenja vozila koji je potom u potpunosti izgorio. Do nesreće je došlo kada je 28-godišnjak upravljao automobilom pulskih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1.50 promila kolnikom Ulice 43. istarske divizije u Rovinju kad je dolaskom do T-raskrižja, zbog neprilagođene brzine, udario u kameni zid nakon čega se vozilo zapalilo.

U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, dok se protiv vozača pokreće prekršajni postupak.

Na opasnosti od vožnje pod utjecajem alkohola policija neprestano upozorava. Već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa,  umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite - koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter