Nesavjesni vozači

Dvojica muškaraca vozili pijani po Ližnjanu i Umagu pa izazvali prometnu nesreću

| Autor: Glas Istre
(Snimio Vedran Karuza)

(Snimio Vedran Karuza)


Pulska prometna policija je jučer oko 20.40 sati u Ulici Istarskog egzodusa u Ližnjanu prekršajno sankcionirala 70-godišnjeg njemačkog državljanina. Vozač je prethodno pod utjecajem alkohola od 1.96 promila upravljao automobilom, pulske registracijske oznake te je prešao na suprotnu stranu kolnika i prednjim dijelom automobila udario u prednji dio automobila, pulske registracijske oznake, kojim je kolnikom Ulice Vrčevan upravljao 47-godišnjak.

U nesreći nitko nije ozlijeđen. Njemački državljanin je smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozači je izdan obvezni prekršajni nalog.
 
Umaška policija je oko 16.10 sati u Kamenolomskoj ulici u Umagu sankcionirala vozača koji je prouzročio prometnu nesreću. U nesreći nitko nije ozlijeđen. Nesreća se dogodila kada je 33-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,44 promila upravljao automobilom, pulske registracijske oznake te je zbog neprilagođene brzine udario u kamenje koje se odbilo u kamper vozilo, nizozemske registracijske oznake kojim je upravljao 59-godišnji nizozemski državljanin.
 
Na opasnosti od vožnje pod utjecajem alkohola policija neprestano upozorava. Već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa,  umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Savjeti iz policije vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite - koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter