Spominjala i gusare

Srpkinja se u Rovinju predstavljala kao mornar: Od žene ''izvukla'' više desetaka tisuća eura

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto: PU Istarska)

Ilustracija (Foto: PU Istarska)


Rovinjska policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjom državljankom Srbije sa prebivalištem u Rovinju i utvrdila sumnju da je počinila dva kaznena djela prijevare na štetu 73-godišnjakinje.

Naime, žena je sredinom lipnja putem društvene mreže komunicirala s osobom koja joj se predstavljala kao mornar. Nakon što su se neko vrijeme dopisivali, navodni muškarac zatražio je njen telefonski broj i adresu kako bi joj poslao svoju imovinu da mu je ne otmu gusari. Nakon što je s njom stvorila odnos povjerenja lažno se predstavljajući, 52-godišnjakinja ju je kontaktirala putem mobilne aplikacije i predstavila se kao djelatnik dostavnog poduzeća i u nekoliko navrata zatražila od 73-godišnjakinje da uplati novac kako bi joj se isporučio paket s imovinom mornara, dovodeći ju u zabludu da paket zadržavaju carinska služba i druge institucije, što je ona i učinila. Na taj način osumnjičena je oštetila 73-godišnjakinju za više desetaka tisuća eura

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama.

Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise. Policija upozorava građane da budu  oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje. Više savjeta o tome kako spriječiti romantične prijevare, možete saznati na LETKU. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter