LOKALIZIRAN POŽAR U OPĆINI MARČANA

Izgorjelo 15 hektara niskog raslinja, ali i maslinika

| Autor: Edi Prodan
(Foto: HVZ)

(Foto: HVZ)


U subotu oko 15 sati dojavljen je požar na području općine Marčana, konkretno na teritoriju koji omeđuju naselja Veli Vareški, Pavićini i Šegotići. Odmah po dojavi na teren su izašli pripadnici JVP Pula, kao i DVD-a Marčana, Ližnjan, Medulin i Pula.

- Požar je vrlo brzo stvaljen pod kontrolu, a osim 35 vatrogasaca u njegovo gašenje odmah su se uključili i stanovnici naselja koja su se nalazila oko požarišta. Požarom je ukupno obuhvaćeno 15 hektara uglavnom niskog raslinja, ali kako doznajemo stradalo je i nešto nasada maslina. Požar je u 17 sati ugašen, u 17,30 sati na njemu su ostale dežurne ekipe koje će pratiti i onemogućiti njegovo novo razbuktavanje, istaknuo nam je to Dino Kozlevac, vatrogasni zapovjednik Istarske županije.

Kontaktirali smo i načelnika Općine Marčana Predraga Pliška koji je sa zadovoljstvom primio informaciju kako je požar vrlo brzo lokaliziran.

- Velika zahvala svim vatrogascima koji su sudjelovali u gašenju kao i stanovnicima mjesta koja su se našla na rubovima požarišta. S obzirom na visoke temperature i dugotrajnu sušu, strah od požara je jako velik, odmah po izbijanju požara javljali su nam se i gosti koji se nalaze na plažama udaljenim nekoliko kilometara od mjesta gorenja. Dim i pepeo su se nadvili i nad te plaže tako da je zabrinutost bila velika. Ovim putem apeliram na sve da se maksimalno suzdrže bilo kave vatre na otvorenom jer dugotrajno sušno razdoblje itekako pogoduje naglom, brzom širenu vatre, naglasio je Pliško.

Kako smo istaknuli, stradale su i neke poljoprivredne kulture, masline prije svega, a uz izbjegavanje bilo kakvog plamena na otvorenom i upozorenje vlasnicima takvih kultura kako je njihova obaveza držati ih maksimalno urednima jer upravo zapušteni, neodržavani maslinici jako pogoduju rasplamsavanju eventualnih požara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter