opreza nikad dosta

Pulska i rovinjska policija upozoravaju na online prevare: Žene izgubile više tisuća eura

| Autor: Glas Istre
(Snimio: Luka Jeličić)

(Snimio: Luka Jeličić)


Pulska policija zaprimila je prijavu 74-godišnjakinje koju je putem društvene mreže kontaktirao muškarac te su tijekom dopisivanja uspostavili romantični odnos. Iskazujući joj ljubav, nepoznati muškarac zadobio je njeno povjerenje te ju je zamolio za pomoć, s obzirom da je trenutno na brodu. Naime, rekao je da će joj poslati paket s vrijednim stvarima kako bi izbjegao probleme s gusarima, no da se za paket treba platiti carina u Indoneziji i Sloveniji. Tražio je stoga ženu da za troškove carine uplati novac, što je ona i učinila u nekoliko navrata tijekom kolovoza. Time ju je oštetio za nekoliko desetaka tisuća eura, a kada je 74-godišnjakinja shvatila da je prevarena, prijavila je događaj policiji.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.

Rovinjska je pak policija zaprimila prijavu 44-godišnjakinje koja je na proljeće putem društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja se bavi magijom i skidanjem uroka. Kako bi joj skinula uroke, žena je nepoznatoj osobi od travnja do kolovoza uplatila više tisuća eura, no s vremenom je shvatila kako je prevarena.

Policija još jednom skreće pozornost građanima na ovakav oblik prijevare te ih upozorava da budu oprezni, da pripaze kome uplaćuju novac te da ne nasjedaju na priče osoba koje navodno imaju sposobnost izlječivanja, proricanja budućnosti i skidanja uroka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter