subvencijska prevara

Nova akcija EPPO-a: Troje državljana osnovalo tvrtku kako bi dobili potpore

| Autor: Glas Istre
(Snimio Robert Anić/Pixsell)

(Snimio Robert Anić/Pixsell)


Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) podigao je optužnicu protiv troje hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava, i to nakon istrage u svezi s dobivanjem financijskih potpora za mala i srednja poduzeća (SME), objavili su iz EPPO-a.

Tuženici su u razdoblju od 2019. do 2020. u tri navrata počinili prijevaru u vezi s bespovratnim sredstvima kako bi neopravdano dobili financijsku potporu MSP-ovima koji se financiraju iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), konkretno tri zajma iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), od kojih je jedan namijenjen pokrivanju gubitaka uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19.

U istrazi su utvrđeni razlozi za sumnju da su pojedinci osnovali lanac poduzeća koja su u njihovu vlasništvu i kojima upravljaju kako bi dokazali da ispunjavaju uvjete za dobivanje financijske potpore za MSP-ove. Podrazumijeva se da su predstavili krivotvorene planove ulaganja i račune za nepostojeće transakcije, kao i nepouzdane korporativne bilance koje su upućivale na uspješno poslovanje.

Analizom novčanog toka društva utvrđeno je da se dobiveni zajmovi nisu koristili u predviđene svrhe, nego su ih tuženici u roku od 24 sata od primitka povukli iz poslovnih knjiga. Smatra se da je ta prijevarna aktivnost prouzročila procijenjenu štetu u iznosu od 160,165 EUR jer zajmovi nisu vraćeni, a njihova se naplata nije mogla izvršiti od osiguravajućih fondova. 

Ako ih se proglasi krivima, optuženici bi mogli biti osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od šest mjeseci do deset godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter