BROD U POTPUNOSTI POTONUO

Iz gorućeg broda spašeno sedam brodolomaca

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Goran Kovačić/PIXSELL)

Ilustracija (Snimio Goran Kovačić/PIXSELL)


Djelatnici komercijalne tvrtke za spašavanje jučer u 20.32 sata uputili su prema Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) zbog dojave o požaru na motornoj brodici sa putnicima u plovidbi zadarskim akvatorijem.

Informacija o događaju odmah je proslijeđena Lučkoj kapetaniji Zadar i Postaji pomorske i aerodromske policije Zadar. Obje službe su odmah isplovile, a angažirani su i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe JVP Zadar, koji su isplovili vatrogasnim brodicama iz Zadra i Biograda na moru.

Službenici zadarske Kapetanije su u telefonskoj komunikaciji s dojaviteljem i voditeljem opožarene motorne brodice davali upute o žurnom postupanju s ciljem spašavanja posade i plovila.

Po dolasku na poziciju nesreće, približno jednu nautičku milju od mjesta Sv. Petar na moru, službenici LK Zadar zatekli su motornu brodicu "Kenostar", duljine 14,22 metra, njemačke zastave u požaru, djelomično potopljenu.

Sedam osoba s goruće brodice, uključujući i vlasnika brodice državljani su Savezne Republike Njemačke te su nedugo po izbijanju požara neozlijeđeni evakuirani na obližnju komercijalnu brodicu za spašavanje te brodski tender, a potom su prekrcani na spasilački brod zadarske Kapetanije i prevezeni u mjesnu marinu, u Sukošanu.

Unatoč naporima pripadnika JVP Zadar motorna brodica u potpunosti je potonula u 23.15 sati, na dubinu od 12 metara. Na mjestu potonuća nije uočeno onečišćenje mora.

Lučka kapetanija Zadar vlasniku potonule brodice izdala je nalog za komercijalno vađenje i tegalj podrtine u što kraćem roku, a očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavljen je u suradnji s policijskim službenicima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter