UDRUGA BIOM

Ponovno na slobodi – oporavljeni bjeloglavi supovi na nebu iznad Jadrana

| Autor: Hina
(Foto Udruga Biom)

(Foto Udruga Biom)


Osam mladih jedinki strogo zaštićene vrste bjeloglavih supova pušteno je u utorak iz Oporavilišta za supove u mjestu Beli na otoku Cresu, a njihovo kretanje nastavit će se pratiti GPS odašiljačima, izvijestila je udruga Biom.

Supovi se ponovno vraćaju u prirodno stanište, nakon što su na oporavku završili uslijed zdravstvenih poteškoća, nesretnih okolnosti i neiskustva.

Iz Oporavilišta su, u periodu od 2016. godine do danas, u prirodu uspješno vraćene 73 jedinke bjeloglavog supa.

Neke od ptica koje su puštene u prirodu proteklih godina su zdrave i žive, što je poznato zahvaljujući plastičnim prstenovima koje nose na nozi ili praćenju putem malenih GPS odašiljača.

Od osam puštenih ptica, tri nose upravo takve odašiljače, čija se baterija solarno puni. Obilježavanje ptica odašiljačima i njihovo telemetrijsko praćenje provodi se radi dobivanja podataka o korištenju prostora te je dio projekta LIFE SUPport.

"Rad na očuvanju jedne tako strogo zaštićene i karizmatične vrste, kao što je sup, vrlo je izazovan, kompleksan i dugotrajan proces u koji su uključeni brojni partneri tijekom čitave godine i svih razina", istaknuo je Marko Modrić, ravnatelj Javne ustanove "Priroda" koja upravlja Oporavilištem za bjeloglave supove Beli.

Većina ptica koje se puštaju iz Oporavilišta mlade su jedinke koje su u prvim godinama života sklone lutanju na području Europe, ali šire.

Stoga voditelj projekta LIFE SUPport, Dubravko Dender objašnjava da je teško procijeniti koliko će supovi vremena provesti na Kvarneru.

"Jedna od pozitivnih mjera očuvanja supova je postojanje namjenskih hranilišta za supove trenutno na Cresu i Učki, a kroz projekt LIFE SUPport planiramo registrirati i otvoriti još jedno hranilište i na otoku Krku“, dodao je.

U projektima zaštite bjeloglavih supova sudjeluju Primorsko-goranska županije, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, zagrebačkog ZOO vrta te brojne znanstvene i lokalne zajednice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum