Najbolji prijatelji

Koja vrsta pasa ima kraći životni vijek, a koja je sklonija bolestima? Stigla je nova studija

| Autor: Sanda Milinković
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Znanstvenici su otkrili nove poveznice između veličine pasa i raznih bolesti, pridonoseći novim uvidima o tome kako je veličina životinja povezana s njihovom dugovječnošću.

Knewz.com piše da iako je studija potvrdila da veći psi imaju kraći životni vijek, također pokazuje i da su neka stanja češća među manjim psima.

“Dob pasa povezana je s rizikom od mnogih bolesti, a veličina psa glavni je čimbenik u tom riziku”, objasnili su istraživači u studiji objavljenoj u časopisu PLOS One.

Znanstveni tim kojeg je predvodio Yunbi Nam sa Sveučilišta Seattle u Washingtonu, odlučio je istražiti kako različiti uvjeti utječu na pse različitih veličina.

“Razumijevanje toga koja se stanja različito manifestiraju ovisno o dobi i veličini moglo bi nam pomoći u razumijevanju razlika u dugovječnosti povezanih s veličinom pasa”, navodi se u studiji.

Za potrebe studije tim je analizirao povijest bolesti kod 27.541 psa u Sjedinjenim Državama kroz 238 pasmina da bi izmjerio kako se težina može povezati sa stanjem kože, kostiju, probavnog trakta, očiju, ušiju, nosa, grla, kao i raka i zaraznih bolesti.

Istraživači su pronašli obrazac u različitim kategorijama bolesti koji pokazuje izravnu korelaciju između veličine psa i prevalencije bolesti tijekom života.

Studija je potvrdila “smanjeni životni vijek kod većih pasa za većinu kategorija bolesti”.

Međutim, također su otkrili da su manji psi pokazali veću učestalost stanja koja utječu na oči, srce, jetru, gušteraču i dišni sustav.

Prevalencija bolesti bubrega i mokraćnog sustava nije se razlikovala ovisno o veličini psa, rekli su istraživači, i otkrili pritom različite povezanosti između dobi i prevalencije bolesti tijekom života za nekoliko stanja koja utječu na oči, srce, kosti, uho, nos, grlo kao i rak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini