LJEPŠE I UGODNIJE

Okoliš nove pulske bolnice oplemenjen je s 45 jablanova. Donirao ih je inženjer šumarstva Pero Gojić

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Donator Pero Gojić uz svoje jablanove

Donator Pero Gojić uz svoje jablanove


"U sjeni velikih ulaganja i građevinskih radova u bolničkim objektima, donacija za uređenje okoliša bolnice koja dolazi primarno dobrom voljom pojedinca plemenita je i značajna inicijativa za nas", priopćili su iz Opće bolnice Pula izrazivši zahvalnost na donaciji za uređenje okoliša bolnice.

Naime, diplomirani inženjer šumarstva Pero Gojić javio se Općoj bolnici Pula sa željom da daruje 45 sadnica stabala jablana koji bi se zasadili na zelenom pojasu pored bolničkih objekata.

- Ravnateljica bolnice Irena Hrstić i njezin tim prihvatili su donaciju uz moje obrazloženje da jablani imaju lijep habitus, a nakon sadnje zaštita i njega nije potrebna. Svojim lišćem daju ugodan zvučni efekt, štite okoliš od prekomjernog vjetra i sunca, imaju fiziološku zrelost 120 godina, a nakon ekonomske ili fiziološke zrelosti daju vrlo kvalitetnu drvnu masu za izradu namještaja ili unutrašnjeg interijera, istaknuo je Gojić.

U bolnici su, naravno, svjesni koliko prirodna vegetacija i bolnički krajolik imaju značajnu dodatnu ulogu u održavanju ljudskog zdravlja, kroz razne fizičke, psihološke i socijalne utjecaje. "Oku ugodan ambijent na zdravlje ima terapeutski učinak, posebice na stres ili mentalni umor, te brži fizički oporavak od bolesti", poručuju iz bolničke uprave te najavljuju nastavak hortikulturnog uređenja okoliša. Osim donatoru, zahvalni su i Pula Herculanei na usluzi kopanja i sadnje mladog drvoreda.

Gospodin Gojić završio je studij na Šumarskom fakultetu u Sarajevu. Radio je i ostvario mirovinu u Šumsko-privrednom poduzeću Slavonska šuma u Vinkovcima. Nositelj je više nagrada za inovacije i racionalizacije u šumarstvu, a 1991. osvojio je prvo mjesto za kratko rezano, cijepano, dorezano i istovareno drvo u domaćinstvima s 25 posto uštede nabave drva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter