POČASNI GRAĐANIN PULE

VRIJEDNA DONACIJA NIKOLAYA VIKTOROVA PULSKOJ BOLNICI: Rodilištu poklonio ultrazvučni uređaj za trudnice vrijedan 400 tisuća kuna

Siguran sam da će ovaj ultrazvučni skener proizvođača Samsung zauzeti svoje mjesto na Odjelu za porodništvo i ginekologiju pulske bolnice i postati pouzdan alat za dijagnosticiranje zdravlja majki i djece, rekao je donator Viktorov

| Autor: Borka PETROVIĆ


Počasni građanin Pule Nikolay Viktorov donirao je Općoj bolnici Pula ultrazvučni uređaj za trudnice vrijedan 400 tisuća kuna. Svečana primopredaja Službi za ginekologiju i opstetriciju održana je danas, s obzirom na epidemiološke mjere, na stepeništu ulaza u Polikliniku.

Uz donatora, svečanosti je prisustvovao pulski gradonačelnik Boris Miletić, ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić dok je samu donaciju primio pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju Dragan Belci i glavna sestra odjela Aleksia Matejčić.

Hrstić se u ime domaćina zahvalila na dobroj volji i odličnom daru za pulsku bolnicu, navodeći da je Viktorov već bio donator, a kada je poslao pismo namjere i tražio što bi bilo najbolje pokloniti složili su se da to bude ultrazvuk koji se na odjelu za trudnice svakodnevno koristi.

Viktorov se zahvalio pulskoj bolnici i ravnateljici koja je omogućila ispunjenje njegove želje da im donira ovaj vrijedni uređaj.

- Zahvaljujem i gradonačelniku Miletiću koji me podržao i omogućio samu donaciju te Diani Kiršić Rosanda na pomoći u realizaciji ovog lijepog događaja. Siguran sam da će ovaj ultrazvučni skener proizvođača Samsung zauzeti svoje mjesto na Odjelu za porodništvo i ginekologiju pulske bolnice i postati pouzdan alat za dijagnosticiranje zdravlja majki i djece. Izuzetno sam zadovoljan što sam uspio realizirati ovu donaciju za potrebe, ne samo Grada Pule, već i cijele Istarske županije, rekao je donator Viktorov.

Nikolay Viktorov i ravnateljica OB Pula dr. Irena Hrstić (Snimio Milivoj Mijošek)

Donatoru se zahvalio i Belci pojašnjavajući da je ovakav moderan uređaj u svakodnevnoj praksi jako bitan jer su za točnu dijagnostiku, osim educiranih liječnika, potrebni i suvremeni aparati.

- Poliklinika će biti njegovo radno mjesto, naglasio je Belci dodajući kako je pulsko rodilište jedno od referentnih mjesta u koje dolaze roditi žene iz cijele Istre te ih u njoj očekuje velik i stručan tim koji se proteklih godina jako razvio. Naveo je da, unatoč pandemiji, broj poroda stabilan i kreće se između 1.300 i 1.400 godišnje, a sam odjel uživa povjerenje svojih pacijentica. Na kraju je zaključio kako je upravo rodilište jedna od referentnih točaka po kojima se cijela bolnica percipira i pokazuje funkcioniranje bolnice u cjelini.

Donatoru se zahvalio i pulski gradonačelnik Boris Miletić naglasivši kako Viktorovu ovo nije prva donacija te je ponosan što je Gradsko vijeće upravo njega proglasilo za Počasnog građanina grada Pule.

Na pitanje o opremljenosti nove bolnice ravnateljica Hrstić navela nam je da je najveći dio potrebnih uređaja već kupljen na što se utrošilo čak 200 milijuna kuna. Trenutno su, dodala je, u tijeku natječaji i javne nabave velike vrijednosti za ostatak ultrazvučnih uređaja za ostale bolničke odjele, medicinski namještaj i kirurške instrumente.

- Svaka nam je donacija bitna i vrijedna. Najčešće smo mi ti koji moraju "žicati" kada nam nešto nedostaje i tim je više velika ova donacija do koje je došlo upravo na inicijativu samog gospodina Viktorova, zaključila je ravnateljica bolnice.

Kako je pojašnjeno, riječ je o suvremenom pokretnom ultrazvučnom uređaju za trudnice HS40 marke Samsung vrijednosti 400 tisuća kuna. On je prijenosan, kompaktan i lagan. Ima tri sonde, od kojih se jedna, osim za trudnice i kontrolu majke i ploda, može koristiti i za ultrazvuk dojki ili štitnjače.

Nikolay Viktorov (Snimio Milivoj Mijošek)

Rus Nikolay Viktorov, vlasnik Grupe Viktorov, nagrađen je za humanost i osobni doprinos opremanju pulske Opće bolnice titulom Počasnog građanina Pule još 2014. godine. Nagradu je dobio za doniranje vrijednih medicinskih aparata pedijatriji, ali i doprinosu razvoja pulskog turizma vrativši nekadašnji sjaj Ribarskoj kolibi. Podsjetimo, 2016. godine ovdje je izgradio i veliko dječje igralište i vježbalište koje je poklonio svim građanima Pule.

Inače, mnogi ga se sjećaju kao vlasnika nekadašnjeg kulturno-zabavnog centra "Light House", a kako se može pročitati vlasnik je dviju privatnih klinika za kardiologiju te ugostiteljskog objekta na pulskoj Verudeli "Ribarska koliba" kojeg je u potpunosti obnovio. U rijetkim istupima u medijima Nikolay Viktorov, rado govori o tome kako ih je u Istru privukla lijepa priroda i prekrasna klima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter