Panulom krenuo u izlov strijelki

Umirovljeni Puljanin Sergio Frančula dugogodišnji je ribar, ali ovakav ulov nije očekivao...

| Autor: Zoran Oljača / Glas Istre
(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)


Išao je u ribolov panulom u izlov strijelki, a na kraju je upecao - barakudu, ili kako je u narodu nazivaju škaram. Pulski umirovljenik, 67-godišnji Sergio Frančula, javio se u redakciju Glasa Istre sa zanimljivom pričom o svom neobičnom ulovu.

Mediteranska inačica

- Krenuo sam panulati ne bi li ulovio koju strijelku. Kada sam stigao na ulaz u uvalu Kalavojna osjetio sam trzaj i pomislio da sam ulovio strijelku. Međutim, kada mi se ulov približio plovilu vidio sam da je to neka druga riba. Meni je u tom trenutku bila nepoznata. Kada sam je izvukao u barku vidio sam da je riječ, kako to u narodu kažu, o škaramu odnosno mediteranskoj barakudi dugoj 52 centimetra.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

To mi je prvi put da sam je ulovio pa mi je bilo malo čudno. Pošto stalno čitam u novinama o tim invazivnim vrstama, kao što je taj plavi rak ili druge ribe, koje sve više dolaze u Mediteran preko Sueskog kanala, malo sam se začudio, ali mi je istovremeno bilo zanimljivo. Pogledao sam na internetu i shvatio o kojoj je ribi riječ.

Zanimljivo je reći kako se, barem tako pišu, takve vrste riba sve više pojavljuju u Raškom kanalu. Negdje piše kako se zove mediteranska, a negdje jadranska barakuda, rekao nam je gospodin Frančula. U nastavku nam govori o svojoj ljubavi prema ribolovu.

- Imam 67 godina, i u mirovini sam. Živim u Puli, ali inače sam iz Raklja. Barka mi je privezana u uvali Kalavojna, te je riječ je o pasari izgrađenoj 1961. godine, dužine pet metara. Također, koristim dizel motor iz 1971. godine, koji se pali na kurblu. Klasična je to drvena barka. Inače, ribolovom se bavim od malih nogu jer je pokojni otac imao ribarski obrt.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

Tako da sam od ranog djetinjstva ribario s ocem, a danas mi je to hobi. U ribolov idem svaki tjedan po dva ili tri dana. U većini slučajeva idem sam. Ujutro idem rijetko, a predvečer češće. Krenem oko pet ili šest poslijepodne i ostanem na moru do devet ili deset sati najkasnije. Od pribora koristim klasične panule, udice i varalice za kalamare. Najviše idem na hobotnice, sipe i kalamare. U 90 posto slučajeva ribarim sam, a ostalo vrijeme društvo mi pravi rodbina ili moj unuk Nicolas.

Hobotnica od pet kilograma

Najveći ulov koji sam dosad izvadio iz mora bila je hobotnica od pet kilograma koju sam upecao varalicom, rekao nam je Frančula i dodao kako barakudu još nisu pojeli jer je čitao kako ju je najbolje spremiti na grilu.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

Inače, barakuda (Sphyraena barracuda) je riba koštunjača iz porodice štukana. Tamnosive je boje, vrlo grabežljiva, raširena od Bermudskog otočja do brazilske obale; vrlo brza i snažna; na plijen se zalijeće naglo iz dubina, pa joj je nemoguće umaknuti. Opasna je i za čovjeka. Može narasti do dužine od dva metra, a srodna joj je vrsta štukan ili škaram (Sphyraena sphyraena), koji živi u Jadranu, piše u Hrvatskoj enciklopediji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter