KAKAV ULOV KOD BUNARINE

Mladi Puljani krenuli na sipe pa ulovili NEŠTO ŠTO SE VRLO RIJETKO VIĐA

Iz rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković potvrdili su nam da se radi o vrsti Centralophus niger (Crni pastir). Ova riba kao odrasla riba živi u dubokim vodama, na dubinama između 300 i 700 metara. Juvenilni stadiji žive u plitkim vodama. Zabilježena je u Atlantskom oceanu, Indijskom oceanu i na Mediteranu, potvrdio je dr.sc. Martin Andreas Pfannkuchen, predstojnik CIM-a u Rovinju

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Dragan i sin Karlo s pastirom (Snimio Danilo Memedović)

Dragan i sin Karlo s pastirom (Snimio Danilo Memedović)


Uobičajeni lov na sipe dvojice prijatelja završio je nesvakidašnjim ulovom. Četrnaestogodišnji Karlo Catela i njegov dvije godine stariji prijatelj Roko Pavlović, osim sipa, ulovili su i ribu koja ne završava često na udicama ribolovaca na Jadranu, a riječ je o ribi pastir. Primjerak koji su prijatelji ulovili težak je 1.900 grama i dug je 58 centimetara. Karlov otac Dragan kaže nam da su, koliko je njemu poznato, samo četiri ovakva primjerka ulovljena u Jadranu.

hjds

Karlo s jednim od najvećih primjeraka pastira ulovljenih u Jadranu

Roko je tijekom našeg susreta s Karlom bio u školi pa je Karlo, kojem je pecanje velika ljubav, ispričao kako je došlo do ovog ulova. „U ovome sam već 10-11 godina, a prijatelj i ja išli smo loviti sipe. Ulovili smo 4-5 sipa i on je vidio ribu. Počeo sam se zezati da ću je pogoditi i pogodio sam je točno u vrat i razbio joj kralježnicu. Nakon toga smo je izvadili van“, ispričao je u dahu Karlo. Kaže da se s ribom nisu dugo borili, možda pet minuta.

„Slikali smo se mobitelom s njom, dok smo bili na moru i krenuli smo uloviti još nekoliko sipa prije nego je tata došao po nas na Bunarinu. Ja nisam znao da je to ta riba, mislio sam da je tabinja, ali kako je puštala sluz, išao sam tražiti na internet i nisam ništa mogao naći, pa sam zvao prijatelje koji su već dugo u tome, 40-50 godina i jedan od njih je odmah znao i pravi, latinski naziv ribe“, priča Karlo.

hjds

Pastir je riba velikih dubina, potvrđeno nam je iz IRB-a u Rovinju

Karlo je bio u školi kad je saznao od tate da je to jedan od rijetkih primjeraka ove ribe koje su ulovljene u Jadranu. Kaže da je ova „njihova“ jedna od najvećih. „Dosad je najveća bila duga 63 centimetra, a ova je 58“, potvrđuje Karlo koji je bio vrlo blizu rekorda.

Iz rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković potvrdili su nam da se radi o vrsti Centralophus niger (Crni pastir).

„Ova riba kao odrasla riba živi u dubokim vodama, na dubinama između 300 i 700 metara. Juvenilni stadiji žive u plitkim vodama. Zabilježena je u Atlantskom oceanu, Indijskom oceanu i na Mediteranu“, potvrdio je dr.sc. Martin Andreas Pfannkuchen, predstojnik CIM-a u Rovinju. Potvrdio je i da Centar za istraživanje mora trenutno bilježi prodiranje vodenih masa iz srednjeg Jadrana u sjeverni Jadran, duž zapadne obale Istre, što olakšava dolazak vrsta riba iz dubokih voda Jadrana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter