(Snimila Jelena Milović)
Pulski markat i ovog je tjedna prepun šarene ponude. Nisu joj odoljeli brojni sugrađani, kao ni turisti kojih se sve više može čuti dok komentiraju ponudu i cijene svatko na svojem jeziku i potpuno posvećeni obilasku. Svatko od njih fokusiran je na određenu namirnicu ili nekoliko njih te pulska tržnica djeluje kao mjesto na koje dolaze posebni ljudi - ljudi s misijom.
Svakoga tjedna ponuda je, pored one ustaljene, ipak s novim momentima. Ovog je tjedna uočljivo sve više lubenica na štandovima, a njena je cijena, uglavnom, dva eura po kilogramu. Znači li to da kupovina ide sjajno ili se i na ovom mjestu pazi i važe svaki cent; po razgovoru s nekoliko trgovaca čini se da je ovo potonje. Bez obzira na neodoljiv izgled štandova koji doslovno mame svojim asortimanom, prodaja uglavnom ide na komade, najvećim djelom kad je voće u pitanju, ali ni povrće nije »pošteđeno« ovog načina transakcije. Međutim, sezona je iz perspektive trgovaca sve u svemu podbacila. U to uopće ne dvoje.
- Kupuje se oprezno i prodaja ide kako ide. Sezona je slabija od prošlogodišnje i to itekako ovdje osjetimo. I turisti kupuju na komade, ne samo domaći. Osjetimo pad u prodaji, u to uopće nema sumnje, govori pomirljivo jedna od trgovkinja.
Na tržnicu je stigao i kukuruz šećerac koji se prodaje za pet eura po kilogramu, a saznajemo da ga i turisti rado kupuju. Kuhan ili pečen, omiljena je namirnica, ali i kod njega vrijede pravila komada. Doduše, kukuruz nekako iz te perspektive i računamo - koliko željnih usta, toliko klipova kukuruza. Bijelo, preslatko grožđe, na ovom se mjestu može kupiti za pet i pol eura po kilogramu, a mladi krumpir po euro i po, ali i do tri eura. Breskve si možete priuštiti po četiri eura, dok je marelica nešto skuplja - pet eura.
U ovim ljetnim mjesecima doista kao prizor nedostaju brojni štandovi s cvijeće, kojemu jednostavno nije sezona, govori nam jedna od rijetkih trgovkinja cvijećem. Kako cvijeće na ovim vrućinama pati, ponuda cvjetnog asortimana će, saznajemo, i kod onih najupornijih na čekanje. Kupuje li se ono uopće, zanimalo nas je te smo saznali da, nekako očekivano, cvijeće u zemljanim posudama nije turistima ono za čim će posegnuti, a izostanak gužve ispred ovih rijetkih štandova s njime dokazuje da je i romantika posustala pod vrućinom.
Ribarnica također izgleda vrlo reprezentativno s ponudom, a od jeftinije ribe - friške srdele po četiri eura do škampa za 35 eura te ribona po 38 eura, ima gotovo svega. A ima i ljudi.
Od ostale ponude tu je trilja po deset eura, barbon po 15, a dagnje su na pulskoj ribarnici uglavnom po pet eura za kilogram; koliko ćete platiti i inćune. Brancin je po deset i 12 eura, kao i orada, a kozice se mogu kupiti po 15, ali i 20 eura. Tuna je po 20 eura, a sipa po 13 eura. Kadel je 13 eura, lignja iz Argentine po 11, a ona velika, domaća po 21 euro. Zere su po osam eura, a njihov volumen u kilogramu impozantan.
I to nije jedino impozantno - ono što je zasigurno bila zvijezda ribarnice u našem obilasku je dental - zubatac od čitavih 9,2 kilograma kako nas je informirala trgovkinja.