Živo i poprilično ‘gužvovito’ bilo je ovog petka na pulskoj tržnici, ali i na obližnjoj ribarnici. Od boja i mirisa, teško je izdvojiti one prevladavajuće, ali svakako možemo potvrditi; ovih je dana ponuda bogata, a interes kupaca evidentan. Na ribarnici nema čega nema. Potvrđuju nam to i prodavači koji vele da je ovih dana osjetna potražnja plave ribe. Ivana Blažinić, koja radi na jednom od štandova govori da su se ljudi, po svemu sudeći, zaželjeli plave ribe, a kako je dugo vremena nije bilo, to i ne čudi.
- Za sada prodaja ide dobro, a odlično idu sardon i srdela. Cijena im je povoljna, a kako i ne bi bila kad se nije mijenjala zadnje tri godine. Ribe ima dovoljno, a naravno da opskrba ovisi o vremenu, kao i o tome što se ulovi. To se ne može znati, promjene su ovdje iz dana u dan. Na ribarnici je uvijek dinamično i varijabilno s ponudom. Ljudi čekaju kad nečega nema, a kad nađu ono što žele, bez obzira što ne spremaju odmah taj dan, kupe pa iskoriste za neki drugi dan. Nije neobično da nam se javljaju telefonski. Zovu nas da im ostavimo ribu, jer se u današnje vrijeme puno toga rješava na ovaj način, veli nam Blažinić. Vidimo da u ponudi imaju škampe, a njih najčešće, saznajemo, kupuju stalne mušterije koje upravo preferiraju ovu deliciju.
Cijene su na ribarnici, ovisno o različitim štandovima, ipak poprilično ujednačene. Sardon je po 5 eura za kilogram, koliko je i salpa, ponegdje euro više, a haringa po 3 eura. Škampe prve kategorije može se kupiti po cijeni od 30 eura za kilogram, a folpi za 10 eura. Zere su po 8, a kanaštrele po 7 eura. Trilja je po 10 eura za kilogram, ali je ima i za koji euro nižu cijenu. Škarpina je po 45 eura, a kovač po 8,5 eura za kilogram. Rošpo je po 25 eura, a škarpina po 20 eura, ali ima je i po 45 eura. Kadel je po 12 eura, pagar po 26 eura, divlja orada po 20 eura, ali ima je i po 38 eura, dok je kapon po 15 eura. Oradu iz uzgoja pronaći će se i za 12 eura po kilogramu, koliko je i brancin iz uzgoja, a zubatac ima cijenu 38 eura. Očada je po 10 eura, a po 6 eura može se kupiti cipal. Žive kapešante platit ćete po 16 eura, a lignju po 21 euro, koliko su i kozice za kilogram. Šanpijer kovač košta na pulskoj ribarnici 40 eura, ali ga ima i po višoj cijeni - od 45 eura po kilogramu.
Na još jednom štandu u ribarnici jedva uspijevamo porazgovarati kratko s prodavačem jer se sve na ovom mjestu odvija nekim ubrzanim tempom, a kupci konstantno pristižu.
- Ima svega za poželjeti, jer je već par dana super vrijeme za ribolov. Srdela je uvijek tražena, cjenovno je pristupačna, a tražena je i bijela riba, kao i lignje te imamo svega. Svatko si nađe nešto što mu je prihvatljivo, a i dalje imamo većinu domaćih kupaca; rekao bih 80 posto njih. Nešto ima Slovenaca, ali oni su isto naši, uz smijeh nam govori Viktor Marić, koji smatra da je ponuda na pulskoj ribarnici dobra, usporedivši je s ostalim gradovima, a to misli i za cijene.
- Turisti nisu baš nekog pretjeranog znanja o vrstama riba, mislim da su tu poprilično tanki, pa im treba sve objašnjavati; od toga koja je to riba, do toga kako se sprema. Ovdje morate biti i ribar i prodavač, kuhar i čistač ribe, otkriva nam svestranost vještina na ribarnici. Naši ljudi i Talijani dokazano su dobri poznavatelji, a sudeći prema viđenom, pulska ribarnica nije toliko ovisna o turizmu, koliko su to neka druga prodajna mjesta.
Međutim, činjenice govore da se sezona osjeća u zraku, a da je privlačnost ovog djela grada za neke jednostavno neodoljiva. Zato smo obišli i zelenu tržnicu.
Crveni luk pronaći će se na njoj za 5 eura, međutim ima ga i za 2,5 eura, dok se žuti može pronaći za 2,5 eura, ali i za 2 eura. Mladi krumpir pronaći će se za 2 eura, kao i vezica češnjaka. Mladi luk u vezici stoji euro, a domaći pomidor po 4 eura. Jagode su postale rijetkost u ponudi, budući da ih je sve manje i cijena za one preostale je 5 eura, dok su trešnje po 8 eura, a marelica po 6 eura za kilogram. Trešnje se mogu pronaći i za tri eura po pola kilograma, ili 7 eura po kilogramu. Žuta paprika je po 4 eura, zelena salata po 3 eura, a nje će biti zasigurno u ponudi i dalje. Budući da je sve popularnije stavljati začine u hranu, na pulskoj tržnici ima u ponudi različitih. Menta, korijander, kopar, timijan, peršin, sve ima istovjetnu cijenu u obliku vezice - 1 euro. Ljudi kupuju začine, saznajemo od prodavačice, tomu su svakako doprinijeli televizijske, kulinarske emisije. Lisičarke su od 3 do 12 eura, vezica rotkvice može se pronaći za euro, a blitva po 3 eura. Radić je po 8 eura, ali njegova cijena ide i do 12, pa čak i 14 eura, ovisno o listu, veli nam jedan prodavač.
- Sve je teže uzgajati bilo što, jer je sve skupo. Kupim sjeme koje me sad dođe duplo i troduplo skuplje, nego lani. Kupim prihranu, koja me također dođe više od duplo skuplje. Jedno vuče drugo, požalio nam se on. Iako sve govori da su cijene vrtoglave što god kupujemo, šušur na pulskoj tržnici, usprkos svemu, pokazuje da je to i dalje atraktivno mjesto za kupovinu, premda smo i ovog puta čuli već poznatu kritiku po pitanju pristupačnosti s parkingom, koja također radi protiv zelene tržnice grada, smatraju naši sugovornici.