METANOJA

U Galeriji SKUC-a otvorena izložba Aleksandre Ane Mikarić: Ako se usudimo proviriti iz okvira, onda se pred nama prostire beskrajno plavetnilo

| Autor: Mladen RADIĆ
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


U galeriji Srpskog kulturnog centra otvorena je izložba mlade umjetnice Aleksandre Ane Mikarić pod nazivom "Metanoja".

U opisu izložbe autorica kaže da je na njen rad utjecala Bolivija te spominje Amazonu koja se može osjetiti u njenim slikama i kako kaže "jarke boje zrelog voća poput onoga kako miriše tamošnji zrak". Kaže i kako se u njima može primijetiti "živu nesputanu energiju koja se prelama i kosu koja nije jasno definirana, baš po starom vjerovanju Indijanaca da je upravo kosa prijamnik energije i direktna spona sa svetim duhom".

- Studirala sam u Južnoj Americi, imam obitelj tamo i onda sam spletom okolnosti krenula sa studijem umjetnosti tamo, radi se o doškolovanju, a cijeli taj predio i taj kontinent utjecali su na mene i moj stvaralački rad jer sam tamo počela razmišljati o toj energiji koju svi mi isijavamo i zračimo i kojom ustvari vršimo utjecaj na ljude i svijet oko nas, kaže Mikarić koja je iz Leskovca, no u Puli je od listopada prošle godine.

Mikarić je članica Umjetničke komune KEJ iz Beograda, sudionica brojnih likovnih kolonija i međunarodnih projekata. Pulska publika imala ju je prilike upoznati prošle godine u sklopu prvog istarskog svemirskog projekta. Tada je Astronomska udruga Vidulini lansirala bespilotne letjelice u svemir, koje su u svojoj unutrašnjosti, u beskonačnost svemira ponijele 12 njezinih slika iz ciklusa "Alien".

Jedna od stvari koja na slikama u ciklusu "Metanoja" odmah upada u oči su jarke boje, ima dosta plave, ali na jednoj slici ističe se i žuta.

- Jarke boje su moj način da prikažem kako bih voljela da drugi ljudi utječu na svijet, da ga intenzivno i jarko boje tijekom ovozemaljskog života te kako ja doživljavam druge. To je neka moja poruka da ostanemo pozitivni i da nastavimo s tim dobrim vibracijama, objašnjava Mikarić.

Ova izložba se zove "Metanoja" jer je ova serija slika rođena između neba i mora.

- Na slikama su školjke koje predstavljaju naše okvire, ti okviri su potpuno različiti baš kao što su i sve školjke različite, oni su tvrdi i neprobojni kao okviri društva, religije i nacije u kojima smo igrom slučaja rođeni. To nismo odabrali, ali ukoliko sebi damo slobodu, ako damo šansu, ako se usudimo proviriti iz njih, onda se pred nama prostire beskrajno plavetnilo poput neba i mora, kaže autorica i objašnjava da se naziv "Metanoja" odnosi na nesputani duhovni razvoj koji dolazi potpuno neočekivano, uzvišenjem, promišljanjem.

Izložbu su uz autoricu otvorili u ime Srpskog kulturnog centra Milan Rašula, potom pulski gradonačelnik Filip Zoričić, kustos Miloš Stanković te autorica predgovora, povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan, dok je likovna umjetnica i pjesnikinja iz Beograda Irina Černjavski Šantrić čitala svoje pjesme.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter