SJEDIŠTE ISTARSKOG OGRANKA NOSIT ĆE IME PULSKE INTELEKTUALKE

Klub hrvatskih književnika "Dr. Ljubica Ivezić"


Odlukom Upravnoga odbora Istarskoga ogranka Društva hrvatskih književnika, od 15. svibnja ove godine sjedište ovoga ogranka u Ulici Svetoga Ivana 1 u staroj tiskari nosit će naziv Klub hrvatskih književnika "Dr. Ljubica Ivezić" Pula.

- Tko je profesorica Ivezić, intelektualka koja, unatoč odlukama službenih tijela Grada Pule, poput mnogih zaslužnih ljudi, ali uz bjelodane otpore (i danas, 2018.) uvijek istih i sličnih krugova iste sredine, nema nijedno obilježje u svome gradu? To je gimnazijska i sveučilišna profesorica, kulturna djelatnica i znanstvenica (Sisak, 17. II. 1915. – Pula, 29. XII. 1995.). U Zagrebu završila I. žensku realnu gimnaziju te 1938. diplomirala književnost na Filozofskom fakultetu. Kao umirovljenica obranila je 1980. doktorsku disertaciju "Otkrivanje i njegovanje kreativnosti učenika u nastavi materinskog jezika i slobodnim aktivnostima". S radom u gimnaziji u Puli započela je 1951/52. Postala je 1964. vanjskim predavačem na pulskoj Pedagoškoj akademiji, a 1965/66. sasvim prelazi na Akademiju, potonji Pedagoški fakultet, gdje je do umirovljenja 1978. predavala jugoslavenske književnosti i metodiku hrvatskoga jezika, radijsku, televizijsku i filmsku kulturu, organizaciju slobodnoga vremena te scenski izraz i lutkarstvo, a potom dječju književnost do 1980., sažima njezino stvaralaštvo predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika dr. Boris Domagoj Biletić.

Vodila je književnu sekciju pulskih gimnazijalaca "Istarski borac" od utemeljenja 1953., otkad datiraju i istoimeni časopis te književni klub, i bila im mentorom sve do njihove zabrane 1980.

Zaslužna je za razvoj i afirmaciju mnogih vodećih istarskih pisaca i intelektualaca, posebice je poticala pjesnike čakavskoga izraza.

Kako je navedeno i na Istrapediji "Oglede, studije i kritike pod prezimenima Ivezić i Filipić-Ivezić objavljivala je u časopisima Istarski mozaik (gdje je bila i članicom uredništva) i Istra. Zapamćena je kao simbol stradalništva i otpora političko-novinarskom šikaniranju u Istri nakon 1971". (V. B.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter