Slovenski košarkaški stručnjak

Održan prvi Ljetni košarkaški kamp: "Piksi" Subotić dovodi libanonske košarkaše u Umag

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


U Umagu je održan prvi ljetni košarkaški "Piksi" kamp kojeg su organizirali košarkaški trener i bivši igrač Slobodan "Piksi" Subotić i KK Umag. Slovenski košarkaški stručnjak većinu ljetnog vremena provodi na Crvenom vrhu pored Umaga gdje ima kuću, tako da već duže vrijeme prati i pomaže umaški košarkaški klub gdje se i rodila ideja za košarkaškim kampom. U proteklih tjedan dana kroz treninge je prošlo 23 djece s kojima je radilo troje trenera, premda je djece trebalo biti i dvostruko više.

- Kroz razgovore s predsjednikom kluba Filipom Brusićem i trenerom Danijelom Lamošom još prošle godine je pokrenuta inicijativa za košarkaškim kampom. Nismo puno radili na promociji je sam već bio dogovorio dolazak u kamp 30 dječaka iz Libanona, međutim zakomplicirala se politička situacija na Bliskom istoku tako da se postupak dobijanja viza za zemlje Schengenskog režima dodatno produžio što je uzrokovalo ne dobijanje viza na vrijeme. Već smo imali rezerviran hotel za njih, oni su bili kupili avionske karte, ali na žalost sve je moralo biti stopirano - rekao je Subotić.

Promocija Umaga

Libanon je bio Subotićeva trenerska destinacija pet godina i od tuda ova neispričana libanonska priča u Umagu.

- Dvoje roditelja je od prije zbog poslovnih obaveza imalo vize tako da su oni i dvoje dječaka iz Libanona ipak s nama. Oduševljeni su Istrom i Jadranom i stalno šalju slike prirodnih ljepota. Intencija je i bila da se dovođenjem veće grupe iz Libanona, jer s djecom idu i roditelji, promovira Umag i Istra kao turistička destinacija njima nepoznata i egzotična.

Za slijedeću godinu ćemo više paziti da nam se ne dogodi slična situacija tako da možemo očekivati stotinjak gostiju iz Libanona iduće ljeto. Sve to su prepoznali u Gradu Umagu i Turističkoj zajednici koji su nam već i ove godine bili na raspolaganju oko kampa - dodao je Subotić o turističkom aspektu kampa i budućim planovima.

Ovogodišnji kamp uz trenera Subotića vodio je i njegov sin Leon Subotić i domaći trener Danijel Lamoš, od 23 polaznika, pet je bilo iz Slovenije, već spomenuta dva iz Libanona, dok su ostali bili sa lokalnog području. Kako kažu treneri djeca su bila prezadovoljna i htjeli su da se kamp produži, a u sklopu treninga bila su organizirana i "otvorena vrata" što se pokazalo kao pun pogodak.

- Svaki dan u periodu od 11:30 do 13 sati imali smo otvorena vrata za djecu koja se nisu bila prijavila za kamp. Upali su u neke segmente košarkaških treninga koji su im se svidjeli poput igranja pet na pet i šuterskih izazova. Dobijali smo mnoge pozive roditelja nakon tih sat i pol otvorenih vrata koji su se raspitivali oko upisa u kamp za slijedeću sezonu - rekao nam je jedan od trenera Danijel Lamoš.

Interes postoji

Interes za buduće ljetne košarkaške kampove definitivno postoji, trener Piksi se nada da će prerasti i u tradiciju s obzirom da mu je Umag ljetna baza gdje boravi duže vrijeme. Subotić je trenerski "globtroter" koji je zadnji posao imao u Mongoliji i trenutno je bez angažman, ali nemirni košarkaški duh će ga na jesen sigurno odvesti na neku novu europsku ili svjetsku destinaciju.

- U Mongoliji su bili odlični financijski uvjeti i sve je bilo super dok nije došla zima i svakodnevni temperaturni minusi od preko 25 stupnjeva tako da sam prekinuo ugovor i vratio se doma. Još nemam konkretnu ponudu, ali sigurno će se nešto naći do jeseni - rekao je Subotić, koji je osim Mongolije i Libanona veliku trenersku karijeru gradio kroz grčke klubove, gdje je dugo godina igrao s legendarnim Nikosom Galisom za Aris iz Soluna koji je u to vrijeme bio najpopularniji grčki klub.

S organizacijom košarkaških kampovima Subotić je počeo još za vrijeme igračke karijere u Grčkoj.

- Na prvom kampu 1991. godine skupilo se 250 dječaka od kojih sam 35 kasnije vodio u SAD na njihove kampove. U toj skupini bio je i srpski košarkaš Marko Jarić koji je kasnije napravio NBA karijeru.

Kad sam prešao u trenerske vode više nisam ima vremena, ali na nagovor sina Leona koji je isto trener, prošle godine smo organizirali kamp na Cipru gdje sam radio kao trener, na kojem je bila već spomenuta skupina Libanonaca koji su upoznati s našim radom i jedva čekaju ponovni dolazak na kamp.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter