KOŠARKA

U Novigradu održan kamp za mlade "Basketball Adventure"

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


Šestodnevni košarkaški kamp za mlade košarkaše »Basketball Adventure« premijerno je organiziran u novigradskoj Gradskoj sportskoj dvorani, suradnjom bivšeg hrvatskog košarkaša i reprezentativca Danka Cvjetićanina i Miroslava Nađa, trenera mlađih kategorija u KK Novigrad. Sveukupno 43 polaznika iz raznih dijelova Hrvatske od Zagreba, Rijeke, Karlovca, Belišća, Slavonskog Broda, do lokalnih klinaca i nekoliko djece iz Slovenije, radilo je sa šest košarkaških i kondicijskim trenerom.

- Sama ideja za kamp proizašla je iz poznanstva s Miroslavom koji je pravi košarkaški fanatik, statističar i neumoran je u tom svom radu s djecom. Bitnu ulogu ima i funkcionalna dvorana s dosta slobodnih termina, što je samo ubrzalo odluku da se upustimo u ovaj projekt. Ja sam od prije imao neka iskustva s kampovima, ali to su bili već skautirani igrači juniorskog uzrasta uvedeni u sustav, dok se ovdje radi o puno mlađim polaznicima bez nekog košarkaškog iskustva.

(Snimio Zvonimir Guzić)Danko Cvjetićanin i Miroslav Nađ (Snimio Zvonimir Guzić)

Znali smo da će ovaj prvi put organizacija biti izazovna, ali zadovoljni smo odrađenim. Preko 40 prijavljenih polaznika pokazuje da postoji interes i za ovakvim oblikom košarkaške edukacije mlađih uzrasta - rekao je Cvjetićanin o novom košarkaškom iskustvu.

Pozitivna reakcija

Prvi košarkaški dječji kamp bilo je organizacijski izazovno iskustvo u koje se nije išlo sa ciljem zarade već čisto iz entuzijazma i pružanja prilike djeci da nauče nešto novo u košarci.

- U cijelu priču smo ušli bez sponzora, spremni i na to da kamp odradimo i s financijskim minusom. U početku nam je falilo organizacijskog iskustva, ali sad smo uvidjeli koje stvari se mogu poboljšati i slijedeći kamp ćemo sigurno dignuti na višu razinu. Najbitnija je pozitivna reakcija kod djece, koja su osjetila naš entuzijazam i predanost u radu. Nastojat ćemo i ta predavanja koja idu uz trening, poput nutricionizma ili dopinga, svesti na njima zanimljiviju razinu - rekao je o budućim planovima Cvjetićanin.

Bilo je i signala iz Hrvatskog košarkaškog saveza da bi mogli pomoći premijernom košarkaškom kampu u Novigradu, ali kako to već biva u velikim sustavima došlo je do zastoja u komunikaciji.

- Nama su se iz HKS-a prvi javili, točnije tadašnji sportski direktor Jasmin Repeša, s idejom da potpomognu rad kampa s obzirom da im se svidjela koncepcija kampova koje bi vodili bivši igrači na način da se svaki kamp specijalizira za određeni segment igre. Recimo kod nas se najviše vježba šut, s obzirom na moju šutersku reputaciju. Neki kampovi će se bazirati na skok igri, neki na obrani, napadu, ovisno o vještinama voditelja kampa. Sve je bilo dogovoreno o davanju podrške, o slanju HKS trenera u kamp, međutim, nakon toga se više nitko nije javljao. Tek nedavno nazvao me Repeša i ispričao se što potpora kampu nije prošla, premda mi nismo ništa niti tražili već su oni sami ponudili pomoć. Vjerujem da je Jasmin imao dobru namjeru, ali njegova inicijativa nije prošla na nekim drugim instancama i onda je on došao u neugodnu situaciju - rekao je Cvjetićanin o situaciji sa HKS-om.

Nema odgovornosti

Vjerojatno nevezano za ovaj događaj, krajem lipnja Jasmin Repeša je odstupio s mjesta sportskog direktora HKS-a i nastavlja trenersku karijeru u Italiji. U razgovoru s Dankom Cvjetićaninom dotakli smo se i aktualne situacije u hrvatskoj košarci. Reprezentacija se u Grčkoj nije uspjela plasirati na Olimpijske igre.

- Već sam umoran od isprika, traženja alibija i slavljenja poraza. Znam da je Grčka jaka na svom terenu, ali nisu nepobjedivi. Sama taktika gdje im se smanjilo broj poena govori da se s njima moglo igrati. Slijede susreti s Francuskom i BiH u europskim kvalifikacijama koje ako izgubimo jednostavno nestajemo sa scene slijedećih pet godina. Najtragičnije od svega je što je stvorena atmosfera da je to normalno. Nitko ne osjeća odgovornost niti propituje da li se možda nešto treba mijenjati. Bio je pokušaj Generacije 92 da preuzme vlast u HKS-u, ali osim Dina Rađe i Stojka Vrankovića, koji su poslije časno odstupili, drugi nisu dobili priliku da pokušaju nešto promjeniti u načinu vođenja krovne košarkaške organizacije - zaključio je Cvjetićanin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter