KAZALIŠTE ULYSSES

Brojna gostovanja, reprize i koncerti krase ovogodišnje izdanje unikatnog festivala teatra na unikatnoj pozornici

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Iako nije okrugla, ovogodišnja sezona Kazališta Ulysses je vrlo bogata raznolikim programima.

Počelo je uspješno, premijerom predstave "Prosjačka opera" Bertolta Brechta u režiji Lenke Udovički, gdje je glumio snažan ženski ansambl, a koja je ispraćena ovacijama brojne publike. Ta je predstava na repertoaru tijekom srpnja u više termina i središnji je događaj kazališne sezone ovoga teatra.

Zaštitni znak

Dakako, na programu je i neizostavan "Kralj Lear", zaštitni znak Ulyssesa, koji je bio na programu tijekom svih 24 sezona, a i dalje vlada interes za ovu predstavu. Saznajemo da pojedinci dolaze ponovno pogledati ovu predstavu svake godine, a među njima je i turista jer, kako vele, svake im je godina predstava nešto drukčija, mijenjaju se glumci - što je i u 24 godine neminovno, no Rade Šerbedžija bez obzira gdjegod snimao po svijetu štogod radio, uvijek utjelovljuje naslovnu ulogu u toj predstavi.

- Interes za sve predstave ove godine je velik, imamo i brojne turiste među našim gledateljima, veli glasnogovornica Stela Stazić ističući da su sve reprize ovogodišnjeg naslova vrlo dobro popunjene, kao i reprize predstava prijašnjih sezona.

U sugestivnom ambijentu Tvrđave Minor na Malom Brijunu održat će se 28. srpnja veliki koncert Damira Urbana i njegove glazbene četvorke koju čine Sandi Bratonja, Marco Bradaschia, Luka Toman i Saša Markovski.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Koncert će obuhvatiti sve najveće i najznačajnije klasike kompletne Urbanove karijere, od Laufera do Urban&4, ali i neke rjeđe izvođene skladbe s njegovih brojnih albuma. Ovaj je koncert već odavno rasprodan, unatoč činjenice da ovaj glazbenik svake godine tu upriličuje koncert.

Predstava Kokana Mladenovića "Bilo jednom na Brijunima" inspirirana je stvarnim povijesnim susretom na Brijunima dva bračna para: Tita i Jovanke Broz s Richardom Burtonom i Elizabeth Taylor. Richarda Burtona glumi Milan Marić, Tihana Lazović je Elizabeth Taylor, Branislav Trifunović je Josip Broz, a Sanja Marković je njegova supruga Jovanka Broz.

Mladenović je vrlo zadovoljan što radi na ovoj brijunskoj predstavi, a bit će izvedena u dva termina, 15. i 17. kolovoza zbog velikog interesa publike, i to na Velom Brijunu.

Posveta Goyi

Jedna od konstanti, gotovo svake godine na repertoaru Ulyssesa, je predstava Zijaha Sokolovića "Glumac… je Glumac… je Glumac".

Impresivan glumački i autorski put Zijaha A. Sokolovića bilježi više od pedeset filmova, dvanaest televizijskih serija, stotine uloga na kazališnim pozornicama.

Njegova monodrama "Glumac… je glumac… je glumac" kultna je predstava premijerno izvedena na MESS-u u Sarajevu 1978. godine, a otad ju je, osim Zijaha A. Sokolovića, igralo još 19 glumaca na pet jezika u 25 zemalja svijeta.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Ova je predstava na programu 4. kolovoza, a Sokolović će ponovno na Brijunima gostovati i 7. kolovoza s predstavom posvećenom Goyi.

Nedavno je mladi znanstvenik i istraživač Pavle Bonča u Krležinoj rukopisnoj ostavštini otkrio spisateljev mladalački dramski tekst Goya… Procjenjuje se da je nastao 1917. godine.

- Novoobjavljeni dramolet čitamo u kontekstu poznatog Krležina eseja o Goyi, u kojem piše: "Mnogo mislim o Goyi ovih dana (1926. godine). Pred četrnaest godina, ja sam sanjao o velikoj junačkoj pentologiji, o herojima, koji su stajali preda mnom kao Rodinov Balzac… Pet giganta htio sam nacrtati, pet monumentalnih figura: Krista, Michelangela, Kolumba, Kanta i Goyu", najavljuju iz Ulyssesa.

Nadalje, vele "u središtu Krležine nedovršene dramske vizije Goya nalazi se umjetnik – slikar i njegova intimna drama. Izvjesne praznine, nedovršenost i atonalnost teksta Zijah A. Sokolović ispunjava svojim glumačkim umijećem i gradi cjelovitu kazališnu predstavu.

U kolovozu su na rasporedu i reprize predstave "Tko se boji Virginije Woolf", hita od prije pet godina na daskama Ulyssesa.

Kazališni festival Ruta počinje pak 16. kolovoza predstavom Duncana Macmillana "Diši/Lungs/Pluća".

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Duncan Macmillan jedan je od najznačajnijih suvremenih britanskih književnika, čiji tekstovi preispituju probleme roditeljstva, klimatskih promjena te iscrpljivanja resursa našeg planeta. Upravo o tome govori i njegov zanimljiv komad "Pluća", u čijem je središtu pozornosti par obrazovanih i ekoloških osviještenih mladih ljudi. Oni recikliraju, gledaju dokumentarce i art filmove, čitaju knjige o pravim stvarima, voze se biciklima i kupuju od onih koji ne izrabljuju. No, također se i voze automobilima, kupaju u kadi i ponekad ostave vodu da curi bez prave potrebe. Tako glasi opis ove predstave.

Dana 19. kolovoza gostuju Gradsko pozorište Podgorica/Barski Ljetopis/Narodno pozorište Niš čuvenim Boccacciovim djelom "Dekameron".

Želja za slobodom

- Predstava govori o želji čovjeka da bude slobodan, govorimo o osobnoj slobodi, da su pravo osobne slobode i izbora vrlo bitni i to je nešto za što bi se svaki čovjek trebao boriti. Kad se rodimo dobijemo neke okvire koje nismo izabrali: religiju, puno društvenih i obiteljskih okvira i normi, a to bi svaki čovjek trebao sam izabrati, naveo je u opisu predstave Dejan Projkovski.

Mesno gledališče ljubljansko gostuje pak 21. srpnja predstavom "Tri milijuna minuta".

Psihološki triler koji se odvija u jednoj prostoriji, za stolom na kome je postavljena šahovska tabla, za Mesno gledališče ljubljansko je adaptirala Barbara Hieng Samobor. Redateljica je godine iz naslova preračunala u minute, a prije svega, u svih pet uloga postavila žene.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Potom, 23., 24. i 25. kolovoza odigrat će se reprizno prošlogodišnji premijerni naslov "Othello", a za kraj sezone, tu su 27. kolovoza Beogradsko dramsko pozorište i "Švejk" te 29. kolovoza ponovno Brecht i "Malograđanska svadba".

Sam završetak je 30. kolovoza uz koncert grupe Vatra te 31. uz tradicionalni nastup Rade Šerbedžije i prijatelja, a tim koncertom se nekada otvarala sezona.

Cijeli raspored sezone sa svim točnim terminima i satnicom dostupan je na web-stranici Ulyssesa i na društvenim mrežama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter