MONODRAMA

FOTOGALERIJA / Predstava "za žene" na pulskom Kaštelu: Što li je to snašlo Anđelku?

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Brojna publika, u velikoj većini sastavljena samo od žena. Svih generacija. Tek pokoji muškarac. Tako je bilo u nedjelju navečer na Kaštelu na predstavi "Anđelka: šta ma opet snađe", a riječ je o već dobro poznatom nastupu u trajanju od oko sat i pol gdje glumi i publiku zabavlja Anđelka Stević Žugić, jedna od najomiljenijih glumica regije koja je posebno poznata po ulozi iz serije "Andrija i Anđelka".

Igrala je i u uspješnim serijskim i filmskim projektima, među kojima su "Ne diraj mi mamu", "Šetnja s lavom", "Jedini izlaz", "Nebesa", "Radio Mileva", "Šutnja 2" itd.

I publika željna zabave, ležernijih formi, smijeha, bijega od svakodnevice i svih problema, u dobroj je atmosferi pogledala taj monolog koji je bio vrlo dinamičan i pun energije, jer zna se da nije lako sat i pol vremena zabavljati publiku, držati koncentraciju i pri tome biti zabavan i energičan.

Iako je javnost prvenstveno doživljava kao komičarku, njene uloge su, kroz karijeru, bile žanrovski različite i raznovrsne.

Anđelka je sa svojom prvom monodramom "Šta me snađe" napravila svojevrstan kazališni podvig, odigravši predstavu više od 250 puta na tri kontinenata, odnosno u 55 gradova i 15 zemalja. Ovo je djelo vidjelo oko 240.000 gledatelja.

Premda publika često voli komparirati i tražiti poveznicu između autora, pripovjedača i lika, odnosno onoga što se stručno zove homodijegetska naracija, tako se te poveznice traže i u predstavama, no Anđelka je u toj komediji - monodrami, svojoj junakinji, protagonistkinji Jovanki Joki Jakovljević podarila karakteristike i elemente mnogih žena svih generacija te stvorila jedinstvenu kreaciju.

Emocionalni kaos u glavi, razvod, ljubav, traženje ljubavi, pa i sebe uz toliko replika - duhovitih, crnohumornih, ironičnih, čini bit ove predstave.

I dok u tom savršenom nesnalaženju protagonistkinja pokušava stvoriti si "novi život", tu su i njezine najbolje prijateljice Cica i Mica, baba i mama, a naravno, neizbježne su astrologinja, psihologinja i tko sve ne. Naravno, ne treba niti sumnjati da sve njih ne glumi Anđelka, pa tko će "skakati" s lika na lik ako ne ona.

Naravno, percepcija pojedinih replika ovisi o raspoloženju svakog pojedinca u publici, no, sudeći po interakciji i aplauzima, predstava im se dopala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter