Festival malih formi nezavisnih kazališta

Monika Duvnjak i Gabrijel Perić u Balama otvorili "Mali Bembo"

| Autor: Glas Istre
(Foto PRemijera)

(Foto PRemijera)


Na radost najmlađe kazališne publike, a koja je sinoć uživala u Balama, na Trgu Tomaso Bembo svečano je otvoren Mali Bembo, novi festivalski program namijenjen djeci koji je nastao u okrilju 4. Bembo Festa – Festivala malih formi nezavisnih kazališta u Balama, a koji se održava do 5. rujna.

Bilo je to pravo kazališno veselje koje je obilježila premijera predstave "Da te pitam, da te pitam..." Kordelije Paladin u režiji uvaženog kazališnog redatelja i dramskog pedagoga Roberta Raponje nastala u produkciji baljanskog Teatra Fort Forno. U ovoj raspjevanoj kazališnoj priči, vođeni vještom Raponjinom redateljskom rukom na sceni su razigrani osječki glumci, ali i pjevači Monika Duvnjak i Gabrijel Perić u ulogama djevojčice Moni i dječaka Gabija.

Mladi harmonikaš Diego Vitasović uživo izvodi glazbu skladatelja Massima Brajkovića. Vitasović potpisuje i dio aranžmana za songove, čije duhovite i poučne tekstove - koji su i jedan od zaštitnih znakova autorskog rukopisa Kordelije Paladin - već nakon prvog refrena publika pamti i pjevuši. Songovi ujedno donose elemente cabareta ali i operete u predstavu. 

Od samog početka djeca u publici, koju glumci, naravno pitanjima, uključuju u kazališnu igru, vrlo je aktivna i gotovo ravnopravni član predstave. Sudeći po reakcijama i dugom pljesku djeci, ali i njihovim roditeljima, predstava se iznimno svidjela. 

Predstava "Da te pitam, da te pitam..."  ima i edukativnu ulogu i otvara brojna pitanja koji ne nude uvijek jednoznačne odgovore. I u tome je također njena velika važnost. No, djeca već na početku saznaju da nije točno reći "da te pitam", jer točno pitanje glasi: "Mogu li te pitati?", kako kaže Gabi. A, onda se naprosto nižu pitanja i vedri, ali i mudri odgovori.

Primjerice na pitanje s pozornice "Kako se stječe pamet?" jedna mudra dječja glavica iz publike je odgovorila "pametnom inteligencijom", a čuli smo i da se može steći "iz glave" ali i "iz knjiga". A, Gabi i Moni pitali su svašta, od toga "što ćeš biti kad odrasteš?", "što je prijateljstvo?" i "što je ljubav?", sve do najvažnijeg pitanja - "koji je tvoj najsretniji dan?". Naprosto, oni na sceni igraju inspirirani pitanjima i brojnim maštovitim odgovorima, a djeca uživaju.

"Ima mnogo pitanja koje djetetu padnu napamet, koja se jave sama od sebe u tim pametnim malim glavama. U dokolici, dok čekaju roditelje, nakon završene škole, junaci naše priče Moni i Gabi postavljaju jedno drugome razna pitanja, i dakako nude jedno drugome svoje spontane i duhovite odgovore.

Snagom svoje mašte čekanje pretvaraju u zanosnu igru u kojoj se nadmeću, dopunjuju a iznad svega zabavljaju otkrivajući kako je vrijeme koje provode zajedno ispunjeno bezbrižnošću i srećom", piše Kordelija Paladin uz predstavu u kojoj Moni i Gabija publika prati u "nadahnutoj igri koja nam otkriva kako djeca svojom znatiželjom, neposrednošću i vrlo direktnom iskrenošću zaista mogu ostvariti sve što žele." 

U sklopu tradicionalnog festivalskog programa četvrtkom Bembo Fest, već večeras, u četvrtak, 11. srpnja, s početkom u 21 sat na glavnom trgu u Balama ugošćuje predstavu Teatra Lectirum iz Zagreba "Hotel Plaza" Neila Simona u režiji Nine Kleflin. Riječ je o romantičnoj komediji u kojoj igraju Ksenija Pajić, Natalija Đorđević, Zijad Gračić i Mladen Čutura. 

Bembo Fest se, uz slobodan ulaz, tijekom tri ljetna mjeseca održava do 5. rujna u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale-Valle i Turističke zajednice Općine Bale-Valle, pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d., a uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije i Talijanskog instituta za kulturu. Festival donosi ukupno 17 predstava nezavisnih kazališta iz Hrvatske, Italije i Srbije, a ove godine u fokusu su komedije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter